1. Koilociti - papa nalaz

  Pitanje broj: #160737

  Poštovani, Uradila sam papa nalaz, koji je označen kao normalan nalaz 1. grupe. Kvalitet brisa: zadovoljavajući. Ne postoji indikacija nijednog CINa. U vaginalnoj flori su pronađeni koilociti, stoga je citolog preporučio HPV tipizaciju. Je li potrebno odmah raditi tipizaciju i je li moguće obaviti je testiranjem urina?

  Odgovoreno: 27. 01. 2019.
  • Poštovana,

   Ukoliko u nalazu PAPA postoje koilociti to znači da u unutrašnosti pločastih ćelija postoje promene koje uzrokuje prisustvo HPV (humani paipiloma virus).
   Ukoliko je ostali nalaz PAPA uredan tada se radi o tzv. ”benignim koilocitima” dakle u ćeljama se ne nalaze promene koje bi mogle voditi do pojave CIN-ova. Bez panike.

   Pozdrav.

Komentari na pitanje: #160737

  • Postovani, Pise u nalazu biopsije da ima fokalne erozije epitela sa brojnim koilocitima. Cervitis chronica koilocytica, partim erosiva. Patohistoloska dijagnoza-Cervitis uteri N72. Dobila sam samo neke pomocne vaginalete HP vag i nista vise. Biljne. Da li je to hp virus? Da li on moze da se trajno izleci i sta o tome mislite? Nemam previse poverenja u doktorku. Papa ok i tip 2.Ako me vodi 10 godina, kako nije znala?

  • Prilikom dobijanja rezultata napisano mi je vaginalna flora koilociti i papa grupa 3a.Molim vas da li je to opasno da li treba da pijem nesto ili neke vaginalete da stavljam .Pozdrav UPLASENA

Ostavite komentar