1. Pitanje broj: #137064

    Poštovani! Supruga je u 5-oj nedelji vanmaterične trudnoće, podvrgnuta je treapijom sa methotrexatom. Prije dva dana je dobila prvu inekciju. Hsg je u tom trenutku bio 759. Interesuje nas, jer su protivrječna mišljenja ovdašnjih ginekologa (jedni kažu krvarenje treba odmah, drugi kažu, ne treba već po dobitku ciklusa tijelo će odbaciti plod) . Molimo vas za odgovor jer imamo konfuziju zbog različitosti mišljenja. Hospitalizovana je, nema bolove osim nadutisti stomaka. Hvala unaprijed na odgovoru!

    Odgovoreno: 09. 05. 2015.
    • Poštovani,
      Metotreksat (methotrexate) je lek koji dozvoljava telu da apsorbira tkivo trudnoće i sačuva jajovode i jajnike od moguće operacije i odstranjivanja, zavisno o tome koliko je oštećenje nastalo.
      - ako su jajovodi rastegnuti, oštećeni i krvare, ne preostaje nijedna druga opcija nego odstranjivanje dela ili čak celog jajovoda. Krvarenje je potrebno odmah zaustaviti i obaviti operaciju.

      Pozdrav

Komentari na pitanje: #137064

    • U martu mi je zakazana operacija kuka. Kad treba da prestanem da pijem Metotreksat? Čula sam da ga ne treba uzimati neko vreme pre i posle operacije?

Ostavite komentar