1. Pitanje broj: #135710

    Poštovani doktore, molim vas za savet. Imam 51 godinu, tri porodjaja, jedan spontani pobačaj. Zadnji porodjaj je bio pre 20 godina. Unazad petnaest godina imam miom na materici koji je svih ovih godine otprilike oko 6-7 cm. Imala sam u poslednje dve godine u dva navrata vrlo obilna i duga menstualna krvarenja i urađene su mi dve eksplorativne kiretaže. Ph nalaz je: hyperplasio endometrii simplex. Posle druge kiretaže krvarenje je prestalo tek posle korišćenja cicloproginove koju sam koristila tri meseca. Od tada je prošlo više od pola godine, stanje se smirilo, krvarenje je retko, na otprilike tri meseca, vrlo oskudno i traje 3-4 dana. Imam povremene napade vrućine, često sam depresivna, mokrenja su mi učestala, imam često osećaj nadutosti u stomaku. Krvna slika je sada u granicama normale, inače je pre toga dugi niz godina bila prisutna stalna anemija. Sada mi je predložena abdominalna ginekološka operacija. Dijagnoza je: leomiyoma uteri, non specifikatum varices cruris bill. Na zadnjem zidu materice miom veličine oko 7 cm. Ginekolog koji treba da me operiše kaže da bi zbog mioma kao i ph nalaza sa zadnje kiretaže trebalo uraditi operaciju, a zbog godina koje imam da bi bilo dobro odstraniti i jajnike jer mogu praviti problem kasnije. Znači planira se operacija materice i jajnika koji su sada po ultrazvuku b. O. Ja sam sada u dilemi da li da prihvatim operaciju koja bi uskoro trebala da mi bude zakazana, kakav je postoperativni tok, koliko traje, te vas molim za savet, jer se puno bojim operacije. Dodatni problem oko odluke za operaciju mi stvara i činjenica da u zadnjih nedelju dana imam ozbiljne želudačne probleme, radila sam analizu helikobacterije i vrednost je 155, 5. Sada mi je kasno da započnem lečenje zbog ginekološke operacije te ne znam da li bi ovoliko prisustvo bakterije moglo stvoriti problem prilikom same operacije i kasnije u postoperativnom toku. Molimo vas za savet i mišljenje. Nadam se brzom odgovoru i unapred vam se najlepše zahvaljujem.

    Odgovoreno: 21. 03. 2015.
    • Poštovana,
      Imate dva problema, prvi je verovatno hormonski poremecaj, zato vam savetujem da proverite hormonski status: fsh, lh, estradiol, progesteron 7, 14, 21 dan ciklusa i prolaktin samo 14dan ciklusa (obratite paznju na nivo progesterona 21 dan ciklusa) , drugi problem verovatno da imate upalu grlica materice zato vam savetujem da uradite kolposkopski pregled sa cervikalnim i vaginalnim brisevima da bi ste proverili da li imate upalu grlica materice (cervicitis) koju treba adekvatno leciti. Medjutim obzirom na vase godine slazem se da se operiste ali zamolite vaseg hirurg da vam ostavi jajnike odnoso deo ukoliko je moguce, inace opeacija je uglavnom jednostavna i ne traje dugo. . Sto se tice helikobacterije javite se vasem lekaru koji ce da vam prepise adekvatnu terapiju.
      Pozdrav

Ostavite komentar