1. Pitanje broj: #133280

    Pozdrav. . . Zanima me, ako neko moze da mi odgovori, koja je poenta dabl testa u trudnoci, koji, koliko sam ja shvatila daje vise statisticke a ne dijagnosticke rezultate, i koji u 70% ako ne i vise slucajeva, koje sam ja cula ili procitala daje lose, tj pogresne rezulate? Osim stresa, nervoze i problema koji mogu da nastanu samim tim, ne vidim nikakve druge dobitke tim testom? Ako se i utvrdi i potvrdi da sa bebom nesto nije u redu, nista po tom pitanju ne moze da se uradi, ostaje da se buduca mamo samo nervira i to je to, a u vecini slucajeva kao sto rekoh, bez potrebe. Dakle koja je poenta dabl testa, i koliko je realno potrebno raditi taj test?

    Odgovoreno: 18. 12. 2014.
    • Poštovana,
      Screening test prvog tromesečja, koji se najčešće i radi u trudnoći je takozvani double test. To je kombinovani test – sastoji se od ultrazvučnog pregleda nakon koga sledi vađenje krvi. Dobijeni rezultati se obrađuju tako što im se dodaju individualni parametri kao što su godine i težina trudnice, da li je trudnoća blizanačka, da li je do nje došlo vantelesnom oplodnjom ili prirodno, kao i da li je trudnica pušač.
      dabl test se najčešće radi između 11. I 14. Nedelje trudnoće. U to vreme udaljenost između temena i trtice ploda iznosi 45 - 84 mm.
      kao rezultat double testa dobićete procenjenu verovatnoću da vaša beba pati od daunovog, edvardsovog sindroma, ili ima neku drugu hromozomsku anomaliju. Rezultat će biti izražen kao 1 na prema neku brojku, na primer 1: 3450. Ovaj rezultat bi značio da u 3450 žena koje imaju rezultate identične vašim, samo jedna beba ima neku anomaliju. Maksimalan rezultat, kao najbolji, bio bi 1: 10000. Takođe će vam biti proračunat rizik na osnovu vaše starosne dobi jer je poznato da su hromozomske anomalije znatno učestalije kod starijih trudnica, sa 35 i više godina.

      ne treba da paničite! Test govori o verovatnoći a ne o utvrđenom stanju. Lekar koji vam prati trudnoću najverovatnije će tražiti da uradite dopunski pregled, bilo da je to detaljan ultrazvučni pregled, triple test (što je slično double testu, ali se radi u drugom trimestru) ili amniocentezu što je analiza plodove vode.

      Pozdrav

Ostavite komentar