1. Pitanje broj: #133204

  Imam 45 godina. Ceo život imam uvećanu matericu (i zavaljenu) , obilne menstruacije u trajanju od 7 dana minimum, pa sam u svojoj 37 godini stavila mirenu, koja mi je rešila problem sa obilnim krvarenjima i anemijom. Posle 5, 5 godina sam je izvadila. Posle polagodine su mi pronađeni miomi, na zadnjem zidu, koje redovno pratim uz pregledima. Išla sam ceo život redovno (nekad i na 6 meseci) na ginekološke preglewde. Ove jeseni mi je nađen papa iiib grupa, lsil. U gak-u 09. 12. Urađena loop ekstizija grlića sa kiretažom kanala grlića. Čekam rezultate hp nalaza oba uzorka. U međuvremenu (17. 11.) sam imala menstruaciju koja je bila toooliko obilna sa velikom količinom ugrušaka, da sam u pola noći išla u gak da provere da nije slučajno odliv. Nije bio, samo su me pregledali kolposkopski i uz i rekli: šta je imalo da izađe, izašlo je, sada ste u tim godinama kada će skoro svaka menstruacija biti obilnija nego pre klimaksa (?!) . Trenutno imam menstruaciju koja je iste količine ako i prethodna, uznemirena sam, celu noć sam skakala na svakih pola sata i išla do toaleta da krv izađe iz mene u "mlazevima". Ima li leka za ovo moje stanje? Zar ću morati svaku menstruaciju do menopauze ovako da preživljavam? Rodila sam dva puta, gojazna sam (100kg na 1, 70m) i pijem norvask jednom uveče od 5mg zbog visokog pritiska. Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovoreno: 17. 12. 2014.
  • Poštovana,
   Savetujem vam da uradite uz pregled posle 21 dn ciklusa da bi ste proverili da li su vam cisticni jajnici, i da biste dobili adekvatnu progesteronsku terapiju (zato vam bio bolje pod mirenu spiralu) .

   lsil – low-grade (niskog stepena) skvamozna intraepitelijalna lezija, je posledica dugo trajnu upalu grlica materice (cervicitis & colpitis) koju treba adekvatno leciti.
   Pozdrav

Ostavite komentar