1. Pitanje broj: #133011

    Postovani, mozete limi reci sto god o tzv. "laznlj menstruaciji" u trudnoci? Veliki pozdrav za vas!

    Odgovoreno: 13. 12. 2014.
    • Poštovana,
      Normalna menstruacija je zapravo proces kada se jajna ćelija ne oplodi i zbog toga se izbacuje iz reproduktivnog sistema kroz menstrualnu krv. Trudnice dakle imaju oplođenu jajnu ćeliju i zbog toga nemaju menstuaciju. Medjutim, ako ne predstavlja pravu menstruaciju, krvarenje u ranoj trudnoći pa još i u prvom mesecu trudnoće, obično se javlja u vreme kada bi trebalo da se javi redovna menstruacija, a ovo se desi kada se oplođena jajna ćelije usadi u sluzokožu materice. Lažno menstrualno krvarenje dosta kraće, i relativno oskudnije u odnosu na uobičajeni menstrualni ciklus.
      lažna menstruacija je zapravo vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći. Smatra se da je javlja kod jedne od pet trudnica. Iskustva su različita. Kod nekih je u pitanju vrlo oskudno krvarenje, boja krvi je braonkasta, kod drugih žena je to zapravo samo sukrvica bez ikakvih tegoba, a kod jačih vaginalnih krvarenja koja prate bolovi i druge tegobe je reč i ozbiljnoj zdravstvenoj situaciji. Zato se javite ginekologu obavezno.
      krvarenje tokom trudnoće može biti uzrokovano nizom razloga. Neki su ozbiljni, a neki ne. Neke žene imaju svetlo i vrlo oskudno krvarenje vrlo rano u trudnoći, najčešće u vreme kada trebaju dobiti menstruaciju, pa često njome i zamene.

      pretpostavlja se da je u većini slučajeva uzrok implantacijsko krvarenje, odnosno posledica usađivanja oplođene jajne celija u zid maternice.

      Pozdrav

Ostavite komentar