1. Ashermanov sindrom

    Pitanje broj: #131646

    Postovani, 
    da li ashermanov sindrom moze biti odgovoran za visegodisnje pomanjkivanje obilnosti menstruacije?
    I da li je to dugogodisnji proces?

    Odgovoreno: 28. 12. 2014.
    • Poštovana,
      većina pacijentikinja s ashermanovim sindromom ima smanjene ili izostanak menstruacije (amenoreja), ali neke imaju normalna krvarenja. Neke pak bolesnice nemaju menstruaciju, ali osećaju bol u vreme kad je trebaju dobiti. Ovaj bol može značiti da se menstruacija pojavljuje, ali krv ne može izaći iz materice, jer je vrat maternice blokiran adhezijama.
      Ashermanov sindrom (ili intrauterine adhezije/ožilci) je uslovno stečeno stanje, a karakterizira ga stvaranje adhezija (ožiljkastog tkiva) unutar materice. U mnogim slučajevima prednje i strane zida materice se lepe jedne s drugima. U drugim slučajevima, adhezija obuhvaća samo manji deo materice. Opseg adhezija određuje je li slučaj blag, umeren ili težak. Adhezije mogu biti tanke ili debele, a obično nema vaskularizacije, što je važan faktor koji pomaže u lečenju.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #131646

    • Postovani,moj doktor sumnja na asermanov sindrom I treba da radim histeroskopiju I spiralu.Jedino sto me interesuje da li posle lecenja tog sindroma mogu imati dete posto nisam radjala a radila sam nekoliko intervencija zbog polipa koje su inace I dovele do tog sindroma ocigledno jer mi je ciklus blokiran. HVALA

Ostavite komentar