1. Pitanje broj: #129422

    Postovanje! Nadam se da cete mi pomoci, jer imam zakazan ultrazvuk tek u sredu, pa nisam ziva do tad. . . U pitanju je sledece: poslednju menstruaciju sam imala 28. Maja (inace imam redovnu menstr.) . . . Radila sam test iz apoteke 3. Juna, bio je pozitivan. Posle par dana, tacnije 8. Juna, radila sam beta hcg i imala sam vrednost 35356. Juce kad sam otisla da zakazem uz, doktor je prokomentarisao da mu ta vrednost upucuje na vecu trudnocu u odnosu na to kad sam imala poslednju menstruaciju. Da napomenem da sam pre mesec dana, znaci negde posle te posl. Menstruacije bila na redovnom pregledu, radila papa test i sve je bilo u redu. . . I sad se ja naravno brinem da se uopste i ne radi o trudnoci, nego o nekom problemu usled kog je hcg povecan. . . A opet, bila sam na redovnom pregledu pre mesec dana i sve je bilo u redu. . . Molim za pomoc, jer kao sto rekoh, nisam ziva do srede. . . Veliki pozdrav!

    Odgovoreno: 15. 07. 2014.
    • Poštovana,
      Bez panike. Jedna vrednost hcg-a ne govori mnogo o održivosti trudnoće i postoji širok opseg normalnih nivoa hcg-a u trudnoći. Normalan rast hcg-a tokom nekoliko dana pre šeste nedelje trudnoće obično ukazuje na održivu trudnoću. U principu, najbolji pokazatelj zdrave trudnoće, osim normalnog porasta hcg-a je dobar rad srca fetusa posle 6-7 nedelja.
      glavna funkcija hcg-s je da podrži proizvodnju progesterona kada dođe do začeća.
      zato hcg nivoe ne treba koristiti za procenjivanje datuma začeća, jer ovi brojevi mogu značajno da variraju.

      Pozdrav

Ostavite komentar