1. Pitanje broj: #124480

    Želim da počnem da koristim pilule za kontracepciju, ali se jako plašim loših stvari koje može da izazove. Čitala sam komentare žena i bilo je dosta negativnih. Po nekoj logici mislim da nešto što zaustavlja prirodan proces ne može da bude dobro tj. Da po prestanku kptišćenja može da dođe do komplikacija u vezi trudnoće, ili da do nje ne dođe. Molim vas ako možete da mi kažete nešto više o tome da li je pilula poželjna ili nepoželjna

    Odgovoreno: 22. 01. 2014.
    • Poštovana,
      Deset zabluda o kontraceptivnim pilulama
      autor: stanislava stevanović


      živimo u svetu koji je modernizovan, ali za neke stvari jos uvek konzervativan. Jedna od predrasuda kojoj je podložna ženska populacija jeste upravo korišćenje kombinovane oralne kontraceptivne tablete, poznatije pod nazivom antibejbi pilule. Srbiji nedostaje kontinuirana edukacija mladih kako bi se zaštitili od neželjene trudnoće. Prema statističkim podacima, naša zemlja je na prvom mestu po broju maloletničkih trudnoća, a svaka treća devojka uzrasta od 15 do 19 godina se odluči da ne rodi dete. Zato je bitno razbiti zablude o pilulama za kontracepciju jer one predstavljaju najbolji vid zaštite od neželjene trudnoće.
      o kontraceptivnoj tableti postoji veliki broj negativnih predrasuda. U daljem tekstu navešćemo deset najčešćih:
      1. Kontraceptivna pilula goji − jedna je od čestih zabluda među ženskim svetom. Ono što je zapravo istina jeste to da pilule ne utiču na povećanje telesne mase. Savremeni oralni kontraceptivi sadrže veoma niske doze hormona (niskodozni i ultraniskodozni preparati) . U studijama je dokazano da upotreba kontraceptiva sa ovako niskim dozama hormona ne može dovesti do povećanja telesne težine.
      2. Upotreba pilule izaziva pojačanu maljavost, masnu kožu i poremećaj menstrualnog ciklusa. Upravo je obratno. Pilule imaju povoljan uticaj na kvalitet kože i menstrualni ciklus. Prilikom upotrebe pilula koža postaje čistija i lepša, a krvarenja u toku „onih dana“ su manje obilna i bolna. Kod žena koje imaju problem sa maljavošću, pilule su se pokazale kao veoma dobro rešenje za taj problem.
      3. Hormonske kontraceptivne pilule su štetne! Kontraceptivne pilule se danas koriste u lečenju niza bolesti kod žena. Upotrebljavaju se u borbi protiv dijabetesa i bolesti štitaste žlezde, a takođe i kao nadoknada prirodnih hormona. Pilula sadrži hormone koji su prema svom sastavu veoma slični hormonima koji se stvaraju u jajnicima. Kod zdravih žena bez određenih faktora rizika, prednosti korišćenja pilule za kontracepciju daleko premašuju moguće rizike.
      4. Upotreba hormonske kontracepcije povećava rizik od nastajanja raka. Svaka osoba, samim tim i svaka žena, sklona je pojavi raka. Dokazano je da pilula štiti od nastanka nekih vrsta raka, kao što su rak jajnika i rak tela materice.
      5. Pilula povećava rizik za nastanak raka dojke. Rak dojke se nešto češće dijagnostikuje kod korisnica pilula za kontracepciju u odnosu na žene koje ne koriste ovaj vid zašite od neželjene trudnoće. Međutim, velika studija koja je rađena na preko 400. 000 žena koje su kontraceptivne tablete koristile deset godina bez pauze, pokazala je da se kod te grupe, tačnije kod onih žena koje inače imaju predispozicuju pojave raka dojke (porodičnu predispoziciju) , ova vrsta bolesti javljala ranije no što bi se inače javila da nisu koristile tablete. Olakšavajuća okolnost je bila ta što se rak pojavljivao u „boljem“ obliku te je bilo moguće njegovo kompletnije izlečenje.
      6. Upotreba pilula se mora prekinuti nekoliko meseci pre planiranja trudnoce. Odmah nakon prestanka korišćenja pilula moguće je ostati u drugom stanju. Trudnoća će se sasvim normalno odvijati i ako je nastala neposredno nakon prestanka uzimanja antibejbi piilule.
      7. Pilula povecava rizik za neplodnost. Naprotiv. Pilula doprinosi plodnosti žene. To ostvaruje smanjujući rizik da dođe do zapaljenja unutrašnjih polnih organa, vanmetrične trudnoće, cista na jajniku i endometrioze.
      8. Tokom korišcenja hormoske kontraceptivne pilule, povremeno je potrebno praviti pauze u njihovom koriscenju. Pauziranje u korišcenju kontraceptivne pilule nakon devet meseci ili dve godine upotrebe nema medicinskog opravdanja, a izlaže zenu riziku od neželjenje trudnoće i abortusa. Zapravo, kontraceptivna pilula može bez pauze da se koristi godinama.
      9. Pilula se može koristiti samo u određenoj starosnoj dobi. Pilule se mogu koristiti od prve do poslednje menstruacije u životu. Moguće ih je koristiti godinama bez posledica.
      10. Pre započinjanja i tokom korišćenja pilule treba raditi analize krvi. Istina je da kod, pre svega mladih i zdravih devojaka, nisu potrebne nikakve pretrage pre započinjanja korišćenja pilula. Preporuka je šest meseci nakon uvođenja kontraceptivne tablete izmeriti krvni pritisak i, naravno, tokom korišćenja pilula redovno obavljati godišnje sistematske preglede.
      naravno, odluka je na svakoj ženi da li će se ili neće opredeliti za ovaj vid kontracepcije. Ono što je neophodno jeste to da o ovom metodu zaštite od neželjene trudnoće bude upoznat što veći broj, kako mladih devojaka tako i njihove majke pa i njihovi partneri.
      s obzirom na to da seksualno obrazovanje kod nas još uvek ne postoji kao predmet u školama, malo je mesta gde se mladi mogu obratiti za savet ili dobiti informacije vezane za metode kontracepcije. Stoga su zablude još opasnije, jer su bitan činilac koji utiče na zdravstvenu neprosvećenost upravo kod ove grupe stanovništva.


      Pozdrav

Ostavite komentar