1. Pitanje broj: #118529

    Upravo sam se vratila od ginekologa. Bila sam na ultrazvučnom pregledu, jer "imam neku ranicu na grliću materice". Nalaz sam dobila, tumačenje ne - nema se vremena. Dok me je požurivala da izadjem iz ordinacije, na moje pitanje: "a šta su talno policistični jajnici? ", lekarka je odgovorila da moje jajne ćelije ne mogu da sazru. Uspela je da me obavesti da mi je papa nalaz "uredan". O tretmanu ne treba trošiti reči. . Ali nije nimalo prijatno. Ali eto nama interneta. Ja sam epileptičar, imam 35 godina ali planiram trudnoću, želim decu. Do sada sam imala jednu trudnoću, ali sam abortirala, aprila 2003. Poslednjih godinu i po dana, mislim da mi se sveukupno zdravstveno stanje pogoršalo. Ranije sam bila i na nekim dijetama, uglavnom etkinsonovoj. Imam višak kilograma, lako se ugojim i dobijem masne naslage, a s njom nešto i uspem da skinem. Elem, nalaz sam dobila, a tumačenje ne. Nalaz: rvf uteri, pravilne konture, homogene eho strukture dim. 51, 5x36mm/ cavum uteri: prazan. Endometrijum debljine 10mm. / d. O. Dim. 35x28mm, policističan/ l. O. Dim. 38x27, 6mm, policističan/ cavu douglasi bez prisustva slobodne tečnosti. Dijagnoze: dysfunctiones ovariales e28 to beše nalaz. Od lekova trenutno pijem lamictal 100mg 2x1 i keprra 1000mg+0+1000mg, s tim da mi je keprra postepeno uvođena od oktobra prošle godine, umesto eftila 500mg (1+0+2) . Eftil sam u potpunosti zamenila keprrom pre 2 meseca. Menstruacije su mi, s obzirom na terapiju, manje-više redovne. Kreću se nekako "kvartalno", 3-4 meseca mi je razmak između ciklusa npr. 30 dana, a u naredna 3 meseca npr. 20. Nemam nekih većih problema i ne izostaju. Ciklusi nisu "identičnog" trajanja, ali su ipak redovni. Informisala sam se o policističnim jajnicima preko interneta (koliko je to moguće) , od simptoma ništa ne mogu tačno da konstatujem. Nemam problema s maljavošću, s težinom imam ali još od 1998. Kada sam se zbog stalne promene terapije za mesec i po dana ugojila 15 kila. Depresiji jesam sklona, ali poslednjih 2 godine su mi bile nešto "stresnije". Molim vas, najlepše, da mi protumačite nalaz i date neki savet. Hvala unapred.

    Odgovoreno: 22. 07. 2013.
    • Poštovana,
      Po vasem nalazu imate polycisticne janike koji su posledica hormonskog poremecaja, zato vam savetujem da uradite hormonski status (fsh, lh, estradiol, progesteron 7, 14, 21 dan ciklusa, prolactin i testosteron samo 14 dan ciklusa) , sto se tice ranice ona je posledica dugotrajnih upala grlica materice (cervicitis) koju treba adekvatno leciti, zato vam savetujem da uradite kolposkopski pregled sa cervikalni i vaginalnim brisevima.

      procitajte nas clanak o cervicitisu i colpitisu na sajtu.

      ginekoloska ordinacija “aras”
      http: //www. Wix. Com/aburasrami/aras
      dr rami aburas
      dobracina 6/1
      tel. 2622832
      064 1188264
      ramiaburas@hotmail. Com

      Pozdrav

Komentari na pitanje: #118529

    • Pozdrav, bavim se teratanom dosta dugo i planiram da počnem ciklus testosterona pritom pijem eftil 1/4 ujutru i uveče. Da li neko ima neželjeno dejstvo? Pozdrav.

Ostavite komentar