1. Pitanje broj: #115058

    Mislim da sam u srugom stanju. Imala sam nezasticene odnose tokom svih plodnih dana i tako sam i prosli put ostala trudna, medjutim morala sam da izvrsim abortus iz licnih razloga: (planiram da uradim test za par dana, jer sam imala odnose od 7- 10. 04. Ono sto mene jako plasi je to sto sam na rivotrilu, vec 2 godine, ranije sam uzimala po 4 mg dnevno, ali sam u poslednjih godinu dana nekako svela sebi dozu na o, 5 mg dnevno i zaista se osecam super. Uz to uzimam i propranolol, imam aritmije srca, dakle, bojim se naglih ostavljanja lekova u slucaju da sam ostala u drugom stanju, ali me i brine da ne ostetim plod i sta sve moze da se desi bebi. . Ne mogu za sada da idem kod ginekologa, jako sam uplasena i iskreno, sramota me je da pitam sve ovo. Drugarica, koja je farmaceut, mi je rekla da ne moze nista lose da se desi ako postepeno ostavim lekove u trudnoci, jer je moj organizam vec navikao na njih. Inace, pre rivotrila sam pila ksalol i bromazepam oko 4 god. . Znaci oko 5, 6 godina sam vec na lekovima. . Moj verenik to ne zna: (i ne mogu da mu kazem. . Molim vas, posavetujete me sta da radim. Koje su moguce posledice? Totalno sam izgubljena, a nekako osecam da sam trudna, jedva cekam da uradim test: ) nadam se da sam uspela da vam objasnim, i izvinite na uznemiravanju. Hvala puunooo!

    Odgovoreno: 15. 04. 2013.
    • Poštovana,
      Za vrijeme trudnoće rivotril se može davati samo ako je neophodno indicirano. Davanje visokih doza ili trajno davanje niskih doza u posljednjem tromjesečju trudnoće ili za vrijeme porođaja može uzrokovati nepravilno kucanje srca nerođenog deteta, hipotermiju, hipotoniju, blagu respiratornu depresiju i loše sisanje novorođenčeta. Rivotril se ne smije davati za vrijeme dojenja budući da prelazi u majčino mleko. Ako postoje neophodne indikacije za primjenu rivotrila, treba prekinuti dojenje.
      ovo pokazuje da rivotril, nema veliku stetno delovanje u trudnoci. I na kraju, tacno je da svaka trudnoca nosi izvestan (mali) rizik. Uz dobro organizovano vodjenje trudnoce, redovne kontrole, dodatna isptivanja, taj rizik se jako smanjuje. Posto to pocetak trudnoce, i sami kazite da koristite naj manju dozu, mislim da vi to mozete prekinuti postepeno, bice sve uredu, bez panike.
      Pozdrav

Ostavite komentar