1. Pitanje broj: #114152

    Postovani, prethodne godine (2012) od aprila do juna nisam imala menstruaciju (nikada nisam imala seksualne odnose) . Ginekolog mi je uradila ultrazvuk, rekla da je nalaz uredan, i prepisala duphaston tablete dva puta dnevno 7 dana svakog meseca. Od tada su ciklusi manje-vise uredni. Gojazna sam, u poslednje tri godine sam se ugojila vise od 15 kg. Sada imam 105 kg a visoka sam 178 cm. Bmi 33. 1. Prosle godine sam pocela da radim, i posao mi je vrlo naporan i stresan (radim nocu, praznicima, vikendima, povremeno i duze od 24 sata) na svoju ruku sam radila hormone u privatnoj laboratoriji (biomedica) , pa vas molim da mi protumacite reyultate. Prvi dan ciklusa u februaru je bio 10. 02. 2013. , a u martu 18. 03. 2013. Hormoni 13. 02. 2013. (4. Dan ciklusa) su: estradiol 32, 2 pg/ml i 118, 3pmol/l; fsh 4, 8miu/ml; lh 3, 1miu/ml; prolactin 290 mu/l; progesteron 0, 83 nmol/l i 0, 26 ng/ml; testosteron <0, 69 nmol/l. 03. 03. 2013. (22. Dan): estradiol 50, 1 pg/ml i 183, 9pmol/l; fsh 5, 5 miu/ml; lh 12, 4 miu/ml; prolctin 242 mu/l; progesteron 1, 54 nmol/l i 0, 49 ng/ml; testosteron 0, 74 nmol/l. Referentna vrednost za prolactin je 40 - 530 mu/l, a za testosteron je <2, 53 nmol/l. Referentne vrednosti u folikularnoj fazi su: estradiol 0 - 160 pg/ml; progesteron 1, 0 - 6, 3 nmol/l; fsh 2, 8 - 11, 3 miu/ml; lh 1, 1 - 11, 6 miu/ml. U ovulacionoj fazi: estradiol 34 - 400 pg/ml; progesteron 2, 5 - 7, 4 nmol/l; fsh 5, 8 - 21 miu/ml; lh 17 - 77 miu/ml. U lutealnoj fazi: estradiol 27 - 246 pg/ml; progesteron 13, 9 - 90 nmol/l; fsh 1, 2 - 9 miu /ml; lh 0 - 14, 7 miu/ml. U menopauzi je estradiol 0 - 30 pg/ml; progesteron 0 - 32 nmol/l; fsh 21, 7 - 153 miu/ml; lh 11, 3 - 39, 8 miu/ml. Za muskarce su referentne vrednosti: estradiol 0 - 56 pg/ml, progesateron 0, 86 - 2, 9 nmol/l; fsh 0, 7 - 11, 1 miu/ml; lh 0, 8 - 7, 6 miu/ml. Molim vas da mi odgovorite da li da nastavim da pijem duphaston, i da li bi trebalo da uradim jos neke analize. Sta bi mogao da bude uzrok ovog poremecaja? Da li je moguce da je u pitanju samo gojaznost i stres? Prvu menstruaciju sam dobila 1995-e godine u jedanaestoj godini, i od tada do pre godinu dana su menstruacije bile redovne, dolazile su na 30 - 31 dan i trajale 3-4 dana. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 25. 03. 2013.

Ostavite komentar