1. Pitanje broj: #113914

    Poštovani, zamolila bih vas za savet i mišljenje. Od početka imam redovne, umerene menstruacije od 21-28 dana, najčešće 25-og dana menstruacionog ciklusa, sa trajanjem od 5-7 dana, ali u poslednjih godinu dana menstruacije su jako oskudne, uglavnom su u pitanju krvni ugrušci, a krvarenje je prisutno samo drugog i trećeg dana u vrlo maloj količini. Pored toga, lice i dekolte su mi često u bubuljicama i aknama, kosa mi često preterano opada i lošeg je kvaliteta, a prilično vodim računa i koristim razne kozmetičku preparate za negu. U vezi sam već nekoliko godina i ne koristimo zaštitu, ali do trudnoće nije došlo. Poslednji put sam imala produženu menstruaciju, do sad najoskudniju, u trajanju od 14 dana zbog čega sam otišla na pregled kod ginekologa. S obzirom da sam pre 4 meseca bila na kompletnom ginekološkom pregledu gde su nalazi bili uredni, ovaj put je urađen samo rutinski pregled, rečeno mi je da imam hormonski poremećaj i dobila sam hormonsku terapiju najmanje 3 meseca, mercilon oralni kontraceptiv. Doktor mi je rekao da su to niskodozne pilule i s obzirom na moju konstituciju (54 kg) ne bih smela uzimati pilule sa većom dozom. Već peti dan pijem tablete, krvarenje je postalo normalno i već prestaje. Od neželjenih efekata za sada imam samo malu osetljivost grudi. Čini mi se da se nekako bolje osećam i akne koje su bile na licu počele su da se smiruju. Značilo bi mi da čujem još neko mišljenje. Da li je ova terapija adekvatna? Da li bi mi vi, možda, preporučili neki drugi oralni kontraceptiv? Da li mislite da imam anovulatorne cikluse? Unapred se zahvaljujem. Pozdrav.

    Odgovoreno: 20. 03. 2013.
    • Poštovana,
      Po vasim opisu imate hormonski poremecaj koji treba ispitati, razlicite su prakse, jedan od njih kontraceptivni metod, ali ako zelite da ostanete trudni onda kontraceptivna terapija ima manje efekta da za trudnocu.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #113914

    • Dr Rami Aburas 22. 03. 2013.

      Savetujem vam da uradite fsh, lh, estradiol, progesteron, 7 14, 21 dan ciklusa, prolactin, testosteron samo 14 dan ciklusa.

Ostavite komentar