1. Pitanje broj: #112842

    Poštovani, molim vas za savet. Imam više ginekoloških problema, kao što su ektopija grlića materice, submukozni miom, povremeno unilokularne ciste na jajnicima koje se stvore i nestanu same od sebe. Pre izvesnog vremena došlo je do izostanka menstruacije, a par dana posle toga došlo je do slabijeg krvarenja koje gotovo ne prestaje, uz povremenu pojavu krvnih koaguluma i bolova u donjem delu stomaka. Na ginekološkom pregledu ultrazvukom uočena je hiperplazija endometrijuma, što je moja najnovija dijagnoza. Ovaj problem sam imala i pre nekoliko godina, a tadašnji ginekolog ga je rešio endometrilom. Sadašnja doktorka predlaže eksplorativnu kiretažu, a ja se toga bojim, pogotovo što je naglasila da ce se kiretaža možda raditi više puta ukoliko prvi pokušaj bude neuspešan. Da li smem da uradim hormonsku kiretažu sa endometrilom ili nekim drugim progesteronskim preparatom pošto imam venske čireve na obe noge? Šta bi, po vama, mogla da izazove hormonska kiretaža u mom slučaju i da li je opasna? Doktorka kaže da bih trebala da izbegavam hormonske preparate zbog nogu, ali nije umela da mi odgovori na pitanje kako da regulišem menstrualni ciklus nakon eventualno uradene eksplorativne kiretaže. Takode, rekla je da nije preporučljivo da koristim cak ni niskodozažne hormonske lekove najmanje 3 meseca. Da li možete da mi date odgovor na to pitanje? Koje posledice može ostaviti eksplorativna kiretaža? Unapred se zahvaljujem, uz izvinjenje za nešto duži tekst koji vam šaljem.

    Odgovoreno: 24. 02. 2013.
    • Poštovana,
      Mozete slobodno da koristite hormosku terapiju na bazi progesterona, nece negativno delovati na vase vene, takodje mozete i explorativnu kiretazu, uz injekcije iz grupe uterotonici zaustaviti krvarenje, i nema razluga za vise intervencija. Savetujem vam da lecite ektopiju grlica materice adekvatno, takodje da uradite hormonski status da biste dobili adekvatnu terapiju za cisticne jajnike, da ne bi doslo ponovo do obilnih krvarenja.

      procitajte nas clanak o cervicitisu i colpitisu na sajtu.
      Pozdrav

Ostavite komentar