1. Pitanje broj: #105445

    Ja zivim u americi i nemam puno poverenja u lekare ovde pa sam resila da se konsultujem sa vama. Na redovnom pregledu mi je ustanovljena dermoidna cista desnog jajnika velicine 1, 5cm. Ponovila sam ultra zvuk dva meseca kasnije i cista je jos uvek tu istih razmera. Posto imam 35 godina ja i moj suprug smo planirali da poradimo na potomstvu za par meseci te sam ja predlozila mom ginekologu da cistu uklonimo operacijom. On tvrdi da je to nepotrebno jer je cista jako mala i kaze da ja slobodno radim na potomstvu pa cemo cistu samo pratiti. Ja ne bih zelela da se operisem u toku trudnoce jer mislim da je to u mojim godinama rizicno ali njegova preporuka se nije promenila. Smatram da je pametnije ukloniti cistu pre zaceca jer koliko znam ona nece nestati sama po sebi svakako a i smatram da su manje sanse da izgubim jajnink pri operaciju male ciste nego kad ona poraste. Takodje ne vidim razlog za odlazak pod noz tokom trudnoce i time rizikujem sigurnost ploda. Do sada nisam radjala. Sta mi preporucujete?

    Odgovoreno: 16. 09. 2012.
    • Poštovana,
      Ako je cista stabilna tj neraste nece ugroziti plod, medjutim otklanjanje ciste nece vam resiti uzrok njenog nastajanja, a moze da bude problem da ostanete trudni, ili da dodje do pobacaja.
      predlazem da se uradi hormonski status: fsh, lh, estradiol, progesteron (7, 14, 21 dan ciklusa) i prolactin, testesteron samo 14 dan ciklusa, pa da se leci adekvatno hormoski status.
      Pozdrav

Ostavite komentar