1. Pitanje broj: #103334

    Postovani, vec par godina menstruacija mi je oskudna, na ulosku tamna, malo je ima. Traje 4 dana, ali nije onoliko obimna i crvena kao nekad. Nisam radjala, ni imala pobacaje. Lezala sam 1 dan u visegradskoj, ispitivala hormone i sledeci rezultati su: fsh (0 min) 6, 3; lh (o min 6, 2; 20min 5, 2; 40min 4, 4) progesteron 2, 3; prolaktin (8h 323; 11h 114; 13h 134; 23h 135); testosteron 1, 5; s-tsh 2. 70; s-ft4 12. 8. Radjen je i ultra zvuk: uterus homogen, duzina 84, 6, anteroposteriorni promer 26, 6, transferzalni 48mm, endometrijum 4, 3mm. Ovarijum mikrocistican p11mm, p 5, 7 m. Levi 25. 8*18, 8mm. Desni 26, 6*15mm. Bliye uterusu, normalne fakt. Duglas 0. To je radjeno pre dobijanja menstruacije, a zatim su uradili i ultra zvuk nakon ciklusa, tada su rezultati ovi: uterus avf 69*33*50 endometrijum 6mm, levi jajnik 28*19mm, desni 32*20mm. Duglas prazan. Molim vas, da mi odgovorite na nekoliko pitanja koja me mnogo zanimaju: 1) molim vas prokomentarisite moje nalaze hormona, da li su uredu, a zatim i ultrazvuk. 2) da li su ti nalazi povezani sa oskudnom menstruacijom? Ako su nalazi dobri, sta je onda razlog ovakve oskudne menstruacije. 3) da li ovakva menstruacija moze da utice na moje zdravlje kasnije i da li utice na mogucnost zaceca? Imam 26. Godina. Mnogo vam hvala!!!

    Odgovoreno: 06. 08. 2012.
    • Poštovana,
      Vas hormonski status nije u redu i zahteva adekvatno lecenje. Los hormonski status je razlog cisticnih jajnika i oskudnih menstruacija. To moze biti razlog da ne mozete kasnije da ostanete u drugom stanju. Pozeljno je leciti sto pre.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #103334

    • Imam 49 godina. Uzimala sam kontracepciju od prošle godine avgusta do aprila ove godine, jer sam se plašila trudnoće. Već sam pre toga imala prekid ciklusa usled stresa i verovatno menopauze za koju nisam znala da me je zadesila pa mi je ciklus izostao 6 meseci i ponovo se pojavio. Iz tog razloga sam uzimala kontracepciju. U aprilu sam prestala da je koristim i sve do danas nisam imala ciklus ali na dnevnom ulasku primećujem rozlikasti sekret tj sekret pomešan sa vrlo malo krvi. Recite mi koja je uopšte varijanta ili mogućnost da ću ostati trudna? Moram da naglasim da imam redovne valunge po nekoliko dnevno. Hvala na vremenu.

    • Poštovani, imam redovan ciklus, ali ovaj mijesec sam dobila 28 dan ali je tamno braon boje i sasvim malo a inače imam obilnije cikluse zbog anemije. Test za trudnoću je negativan. Da li treba odmah da se javim dr? Hvala!

    • Imam redovan ciklus, ovog meseca sam dobila 28. dana, ali je tamno braon boje i sasvim malo a inače imam obilnije cikluse zbog anemije. Test za trudnoću je negativan. Da li treba odmah da se javim doktoru? Hvala!

    • Postovani, u cemu je razlika privatnog ginekologa i drzavnog? Da li se njihovi pregledi razlikuju? Da li je bolno kod drzavnog, a bezbolno kod privatnog? Da li se kolposkopski pregled kod privatnika radi nekim kvalitetnijim mikroskopom pa se bolje vidi, a kod drzavnog ne? Jer se mnogo devojaka odlucuje ici kod privatnog. Hvala

    • Dr Rami Aburas 27. 03. 2013.

      Neznam sta je "stisna zlezda", ako mislite na stitnu zljezdu, onda je sve uredu.: )

    • Postovani ako je preko krvi u redu stisna zlezda da li to znaci da je ona u redu? Posto nisam isla na ultra zvuk, a kad se iznerviram me boli

    • Dr Rami Aburas 08. 02. 2013.

      Niste u menopauzi, samo imate hormonski poremecaj, koji moze da otezava da ostanite trudni, naravno cim lecite uzrok poremecaja, mozete da zatrudniti, bez panike.

    • Jel moguce da sam sa 25 godina u menopauzi? I da li mogu dete da rodim?

    • Dr Rami Aburas 07. 02. 2013.

      Zaista neznam nista o zlatnoj maki ili peruanska maka, ali cim vas boli stomak i ne prija vam onda ovaj recept vama ne odgovara.

    • Odlicno, tek sam sad videla poruku, zapisala sam broj. Nego me zanima jedno pitanje, sta mislite o zlatnoj maki? Peruanska maka???? Ja je pijem vec 20 dana i sve jace i jace me boli stomak, sad kad sam popila pre dva sata nisam mogla da ustanem od bola, ne razumem zasto? Svi je hvale, da cujem vase misljenje? Hvala

    • Dr Rami Aburas 12. 01. 2013.

      Mi se bavimo time profesionalno, mozete da nam se javite ili dodjete na konsultacije koji su besplatne. Procitajte nas clanak o cervicitisu i colpitisu na sajtu. Ginekoloska ordinacija “aras” http://www.wix.com/aburasrami/aras dr Rami Aburas Dobracina 6/1 tel. 2622832 064 1188264 ramiaburas@hotmail.com

    • Dr Rami Aburas 12. 01. 2013.

      Bez panike, bice sve uredu, to je normalan uz pregled.

    • Danas sam bila kod ginekologa novog i rekla mu da cu uraditi te analize i rekao je odlicno, a kad sam mu rekla da u poslednjih godinu dana imam menstruaciju jedan dan i to jedva rekao je boze me sacuvaj, dodji u cetvrtak na vaginalni ultra zvuk i ponesi kondom???? Sta je to, ja nikad nisam cula, da li boli? Pomalo se plasim toga da kaze nesto strasno. . .

    • Dr Rami Aburas 09. 01. 2013.

      Ako ste dobili mens. 08. 01. 2013 onda treba uraditi hormonske analize (fsh, lh, prolaktin, testosteron, estradiol, progesteron) 14. 01 (7 dan) 21. 01 (14dan) 21. 01. 2013 (21 dan) .

    • Znaci ako sam danas dobila 08. Januar onda da idem da izvadim 15og to sve sto ste mi napisali fsh, ih, prolaktin, testosteron, estradiol, progesteron pa onda opet za sedam dana pa opet za sedam dana?????? Jel tako? I kad rezultati budu gotovi da ih odnesem nekom ginekologu? Posto evo dobila sam danas ko 12h i nemam vise, stvarno uzas. . Ali uvek dobijem na vreme uvek, al traje par sati, ali po tri kapi, strasno, a plasim se lekara uzas

    • Dr Rami Aburas 11. 12. 2012.

      Pozeljno da uradite (fsh, lh, prolactin, testosteron, estradiol, progesteron 7, 14, 21 dan ciklusa) da bi se videlo tacno gde kad se desava problem, jer su referentne rezultati razliciti u svakom periodu.

    • Postovani ja imam menstruaciju dva dana i to jedan ulozak ili dva na dan, estradiol nemam, stres imam. . . Sta da radim?

    • Molim vas, mozete mi reci koji problem je u hormonima? Pitala sam doktorku, pre nego sto sam radila hormonski status, da li su mi cisticni jajnici, rekla je da nisu. Pa sam se malo zbunila to ste rekli da su mi cisticni? P. S. Zbog povrede ledja, isla sam na terapije magnetom i vec nakon prve terapije, primecujem da mi je mencstruaciaj obimnija, kao nekada.

Ostavite komentar