1. Pitanje broj: #7172

    Imam 30 godina, muz isto toliko. Vec 2 godine smo u braku i svo vrijeme radimo na bebi. Prije godinu dana na cervikalnom brisu pronadjena mi je E.colli. Poslije 6 mjeseci lijecenja raznim antibioticima uspjela sam je se rijesiti, ali se prije 2 mjeseca ponov vratila. Da kazem samo da se svaki put, samo na prvoj analizi bila E.colli, a potom neka druga bakterija. Zadnji put je to bila Streptococcus B-Haemoliticus iz grupe B. Doktor mi je propisao terapiju Eritromicin (4 x 1 od 500 mg, 7 dana), Amoksil (4x1 - 500 mg, 4 dana) i Eritomicin vaginalete. Terapiju sam jako lose podnosila (glavobolje, mucnine, bol u zeludcu) te sam nako 2 dana samoinicijativno morala prekinuti terapiju. Analizom hormona ustanovljen mi je povisen nivo prolaktina 1199 (ref. vr. 100-800 za zene). Posle toga mi je radjen dnevni profil (08.00 - 1044, 11.00 - 411, 13.00 - 347), terapija Bromokriptin ( 2 x 1/4 - 7 dana, potom 2x 1/2 - 24 dana. Molim za vase misljenje! Da li to moze biti prepreka trudnoci? Da li bi bilo bolje da prekinem sa svim tim hororom i da pokusam ne razmisljati o trudnoci; Jos da kazem da mi je na ultra zvucnom pregledu otkrivena paraovarijalna cista na desnom jajniku 18*17mm i polip 4mm, ali mi je dr rekla da su to zaista suvise male dimenzije i ciste i polipa i da treba na njih zaboraviti. Molim vas za vase misljenje!

    Odgovoreno: 06. 07. 2008.
    • Hiperprolaktinemija je osnovni uzrok Vaseg problema i potrebno je nastaviti sa lecenjem propisanom terapijom. Ukoliko ne podnosite Bromokriptin postoji lek Dostinex doduse u inostranstvu- kod nas je u procesu registracije- nema ga na trzistu. Drugi nacin je da Bromokriptin stavljate vaginalno- takodje dobar efekat sa manje nezeljenih efekata. Uradite radiografiju Selle turcike (mesto gde lezi hipofiza- zlezda koja luci prolaktin) i sirinu vidnog polja- to spada u protokolarne pretrage kod povisenog nivoa PRL. Kada resite hiperPRL doci ce do trudnoce. Paraovarijalna cista je pored desnog jajnika (zato je paraovarijalna) i na nju zaboravite- nebitna je i beznacajna. Ako je polip u grlicu materice- skinite ga- i on moze pretstavljati problem u zatrudnjivanju. Vas osnovni problem je HIPERPRL- nastavite sa lecenjem.

Komentari na pitanje: #7172

    • Molim vas odgovorite mi na ovoj dijagnozi imam 31 godinu zbog jakih bilova primjena sam na odejenju hirurgije le 6. 89 er. 4. 34hgb. 134 hct41. 1tr182 glikemija4. 2urea4. 3bilirulbin6. 4ast32 alt41 na138 k4. 1proteini75. 9beta hcg manje od 2 uz nalaz. Uterus u rvf velicine 5x4cm zadebjanog endometrijuma sa centralnim rasvetjenjem do. Velicina 3x2cm normalne gradje lo. Velicine 3x2. 5cm uobicajenog polozaja i gradje izmedju uterusa i levog ovarijuma cista paraovarijalna velicine3. 5x2cm jasno ogranicena bistrog sadrzaja obs. Hidrosalpinx sta treba preduzeti povodom toga unapred hvala

Ostavite komentar