1. Pitanje broj: #5578

  Poštovani, Imam 32 godine i sa suprugom radimo na prvoj trudnoći 5 meseci. Za to vreme samo je jedno menstrualno krvarenje bilo 'normalno' (predzadnji ciklus) dok se u ostalim slučajevima dešava da se na početku javlja veoma oskudno krvarenje, samo u tragovima, i tek od 3. ili 4. dana kreće normalan ciklus. Ciklus mi inače traje oko 30 dana plus minus 2 dana. Ginekolog je uradio UZ pregled 6. dana ciklusa i konstatovao da folikula ima i da rastu, ali da postoji mogućnost da ne dolazi do prskanja ili da ne postignu dovoljnu dimenziju u vreme prskanja (ako sam dobro shvatila). Ostale podatke nisam dobila. Preporučeno mi je da od 21. dana ciklusa pijem Primolut -Nor 5 dana i pratim efekte. U uputstvu za upotrebu tog leka piše da bi trebalo isključiti trudnoću pre upotrebe leka. Interesuje me Vaše mišljenje da li može doći do neželjenih efekata ukoliko u međuvremenu dođe do začeća, odnosno da li je ispravna prepisana terapija?

  Odgovoreno: 18. 05. 2008.
  • Ginekolog Vam je rekao jednu mogucnost, a dao terapiju za drugu mogucnost (problem)-koja je po meni izvesnija i za koju je dao adekvatnu terapiju. Propisana terapija je u redu i ako dodje do trudnoce ( a data je zbog toga) nece biti nezeljenih efekata po bebu. Terapija je adekvatna. Objasnjenje:
   Ono sto se Vama dogadja u drugoj polovini ciklusa ukazuje da je druga faza ciklusa neadekvatna- odnosno da zuto telo ne produkuje dovoljne kolicine progesterona (koji je neophodan za adekvatnu drugu fazu ciklusa i trudnocu-prijem oplodjene jajne celije) koje je Vas dr nadomestio terapijom.
   Sto se tice onoga sto Vam je rekao- u tom smislu treba propratiti UZ-no par ciklusa da bi se ustanovilo da li folikuli rastu kako treba i da li ima ovulacije- to se zove folikulometrija.
   Rezime: propisana terapija je adekvatna, treba uraditi folikulometriju i ne treba biti nestrpljiv jer tek 5 meseci pravite bebu a to je malo za remek delo. Mala sala, ali nase knjige i iskustvo kazu da pomoc treba zatraziti ako do zatrudnjivanja ne dodje u roku od 12-18 meseci

Ostavite komentar