1. Pitanje broj: #4632

    Poštovani doktore, ukoliko ste u mogućnosti i imate volje volela bih da mi odgovorite i posavetujete. Naime, kolposkopskim pregledom na grliću materice mi je ustanovljen mozaik na 12 sati.Urađene analize vag. sekreta III, I PAP II. Sa prisutnim leukocitima. Pre godinu dana urađene analize na hlamidiju,mikoplazmu i ureaplazmu, CB I VB, svi nalazi uredni. Doktor me ponovo šalje na iste analize iako u svom ponašanju ništa nisam menjala. Koristim macmiror vaginalete, te me zanima postoji li bilo koji način kako bih uspela sanirati mozaik? Rečeno mi je da se problem u mom slučaju tiče činjenice da još nisam rađala, te bi svaka moguća intervencija mogla prouzrokovati probleme u budućoj trudnoći. Imam 27 god. Unapred Vam hvala.

    Odgovoreno: 25. 04. 2008.
    • To sto niste radjali nema nikakve veze- ako je procena vaseg ginekologa da je mozaik grub, da se siri  ili da je suspektan (iako je Pa uredan) moze slobodno da uradi biopsiju -sumnjivog mesta i napravi H-P dijagnozu promene. Po nalazu H-P grlic se (slobodno) moze tretirati: dijatermokoagulacijom ili
      laserom ako je potrebno, a ako nije onda ste mirni. Ukoliko skoro planirate trudnocu- onda nista nije potrebno: porodjaj uglavnom ima reparativni efekat na ovakve promene na grlicu. Posle porodjaja -kontrola. Nije potrebno opet raditi briseve.

Ostavite komentar