1. Pitanje broj: #4325

  oštovani, imam 29 godina i pre tri meseca sam ostala u drugom stanju. U 7 nedelji trudnoće sam imala spontani pobačaj. Urađena mi je kiretaža i materijal poslat na analizu.Patološko-histološki nalaz: Missed ab.U pregledanom materijalu se nalazi krv, fragmenti endometrijuma sekretornog tipa i veći fragmenti decidue. Do data nisam imala nikakvih ginekoloskih problema. Spomenula bi da imam dvorogu matericu ako je to uopšte bitno.Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće saznati uzrok spontanog, kada je moguće planirati narednu trudnoću i da li je potrebno uraditi neke analize pre trudnoće? Unapred zahvalna

  Odgovoreno: 02. 04. 2008.
  • P

   Postovana- uvek kada se dese takve stvari- mi saljemo na H-P i uvek dobijemo takav izvestaj koji nam ne pomaze. Dvoroga materica moze biti uzrok spontanog ab., ali ne tako rano- tu su 40 % uzroci hromozomski (priroda odbaci ono sto nije dobro), 40% infekcija i 20%- ostalo. O tome sta bi trebalo pre sledece trudnoce procitajte u tekstu "Pnovljeni spontani pobacaj" na ovom sajtu.

Komentari na pitanje: #4325

  • Poštovani, zamolila bih Vas za mišljenje. Imala sam 3 VTO. Treća je bila uspešna ali u 10. nedelji je nastupio missed ploda. Pored toga ima trombofiliju MHFR I Pai, bila sma na Fraksiparinu 0,3, ali za svo to vreme nisam ni jednom uradila analizu D - dimera. Dr je mislio da nije potrebno. Hisopatološki nalaz: Analizirani materijal čini koagule krvi i fragmenti deciduesa sa poljima krvarenja i nekroze. Horionske resice prisutne, delom hijalinisane delom edematozne strome. Da li je trebao da se radmi D - dimer i kakav je nalaz? Hvala unapred.

Ostavite komentar