1. Pitanje broj: #11634

    Imam 36 god i 4 spontana. Prvi spontani, drugi missed, treći blightet ovum, a četvrti koji je rezultat 5 dnevne terapije klomifenom se desio pre 3 meseca. Trudnoća je bila blizanačka, a za njega imam citogenetski nalaz: trisomija 5, XY, 47 hromozoma. Napominjem da su sve trudnoće nastale prirodnim putem. Sad smo u fazi analiza. Uradili smo sva moguća antitela, viruse...i nađena mi je blaža trombofilija. Kod supruga spermogram i spermokultura Ok. Kariotipizacija oba partnera uredna. Sad se spremam za histeroskopiju, pa mi moj dr ultrazvučno prati rast folikula i debljinu endometrijuma. I tu je problem, jer je endometrijum tanak, a folikuli ne rastu... Konkretno: Od zadnje kiretaže (dilatacija) imala sam 3 menst. koje ne zaslužuju to ime. Poslednji put normalne krvi gotovo da i nije bilo i poslije 10 dana endomet. 5 mm (folikuli 7 mm, 8 mm) 14. dana endometrijum 8 mm, folikuli od po 7,7,12,12,12 a poslije 17 dana endometrijum se nije udebljao. Hormonski status: mesec dana poslije kiretaže su mi Hormoni T3,T4 i TSH bili u redu dok su polni malo šetali. Prolaktin je prije mjesec dana je bio oko1400 (ujutro). Kad sam spomenula to dr. nije dao na značaju.
    Moja pitanja: 1.Da li je endometrijum tanji zbog intervencija-napominjem da nisam imala problema nakon njih, sve je dobro odrađeno. 2. Ili je tanak zbog hormona-kojih 3. U kojoj mjeri moje psihičko stanje koje ima elemente depresije utiče na nivo hormona ili je veza uzajamna 4. Šta predlažete i ako ste uočili nešto nenormalno u cijeloj priči ukažite.
    Hvala Vam mnogo!
    Anja

    Odgovoreno: 28. 09. 2008.
    • 1. endometrijum nije tanji zbog intervencije vec zbog neadekvatne hormonske stimulacije; 2. povisen prolaktin remeti Vas hormonski milje te je moj predlog da sredite nivo PRL- Bromergonom ili Dostinexom i da se po sredjivanju PRL proprati rast folikula i debljina endometrijuma pa ako je tada ista situacija th. cikloproginovom, a ako treba stimulacija ciklusa i indukcija ovulacije (klomifen i pregnil) 3. psihicko stanje moze biti okidac poremecaja, ali u Vasem slucaju u ovom trenutku glavni problem je PRL. 4. procitajte tekst o ponovljenom spontanom pobacaju na ovom sajtu- i drugi predlog je Fraxiparin u sledecoj trudnoci zbog dokazane trombofilije.

Ostavite komentar