1. Pitanje broj: #5110

    Iz nekih odgovora koje sam procitala vidim da vi preporucujete da se posle uzimanja OK napravi pauza od 2-3 meseca, pre "rada" na trudnoci. Molim vas da mi objasnite razloge za to. Na nekoliko mesta sam procitala da posle prestanka uzimanja OK dolazi do "buma" u plodnosti. Da li je to tacno i da li postoje neke posledice ako se odmah po prestanku uzimanja OK (u pitanju je Jeanine) ostane u drugom stanju?

    Odgovoreno: 08. 05. 2008.
    • Ne postoje nikakve posledice ako odmah posle OK ostanete trudni- to znaci da je organizam spreman za trudnocu- odnosno sluzokoza materice- jer da nije ne bi ni doslo do trudnoce. Bum u plodnosti je prejaka rec za rebound efekat koji se ponekad moze javiti posle prestanka uzimanja OK- radi se o tome da
      do tada suprimirani jajnici mogu produkovati i vise od jedne jajne celije ( to je taj bum o kome ste citali). Posto je i sluzokoza materice bila suprimirana moj predlog od 2-3 meseca pauze je da se da vremena za adekvatnu restituciju iste, a cinjenica je da do trudnoce nece doci ako sluzokoza nije spremna (sa pauzom ili bez nje).

Ostavite komentar