1. Pitanje broj: #5007

    Poštovani, Potrebna je pomoć mojoj majci u vidu saveta, pa bih bio zahvalan ako je moguće dobiti jedan. Nemojte se ustručavati da date potpuno profesionalan odgovor, zbog prirode njenog, a i mog budućeg posla. Anamneza ide ovako, ona je `55 godishte i 2000. godine joj je rađena totalna histerektomija, zbog cističnih promena na ovarijumima. Posle par meseci usledio je potpun oporavak, i povratak normalnom životu i funkcijama. U narednom periodu se nije baš najbolje pazila (radi se o veoma temperamentnoj osobi). Zbog ne postojanja mrežice, kao i zbog slabosti mišića zidova abdomena dogodio se prolaps organa i retencija mokrace koja je potrajala neko vreme, a da ona to nije ni znala... Nakon tegoba koje su pratile ovo patološko stanje decembra 2007. godine joj je rađena druga operacija zbog prethodno pomenutog prolapsa unutrašnjih organa, i retencije mokraće (kroz kateter je ispražnjeno litar mokraće i dijagnostifikovana je infekcija E. coli). Kada je infekcija suprimirana, postavljena joj je mrežica. Posle operacije, postojala je anemija, a bešiku je praznila kroz kateter. Evo već 5 meseci nakon operacije, ona i dalje ponekad oseća "težinu u stomaku", bole je ožiljci, i NE OSEĆA nagon za mokrenjem. Pošto ne može doveka da nosi kateter, prazni se isključivo mehaničhki tj. stiskanjem, što me ujedno najviše i brine... Prestala je da uzima Kornam koji joj je pomagao pri mokrenju, pa je mokrenje nešto teže. Trenutna dijagnoza je neurogena bešika. Ima snimke bubrega, koji su uredu, bešika se vratila na normalnu veličinu, urotel je normalan, radila je neurološke testove, provodljivost nerava je u redu. Pošto niko od lekara kod kojih je bila ne zna ništa konkretno o tom poremećaju, tj. neurogenoj bešici, zamolio bih vas za rešenje problema ovog slučaja. Ako je moguće naravno... Da li postoji šansa da se vrati taj prirodni "dosadni" nagon na koji dok smo zdravi ne obraćamo pažnju, a kada ga izgubimo shvatimo koliko je u stvari bitan i koliko nam nedostaje. Moja majka je meni sve u životu, zato vas još jednom molim za pomoć. Hvala vam od srca.

    Odgovoreno: 06. 05. 2008.
    • Pre nego iznesem svoje misljenje povodom slucaja Vase majke moram da Vam kazem nekoliko vaznih stvari.  Prolaps besike posle histerektomije je veoma veliki problem u ginekologiji- postoji dosta operacija koje sa manje ili vise  (uglavnom  manje) uspeha resavaju ovaj problem. Tehnika sa mrezicom je jedna od njih (skorasnjeg porekla) a cim postoji mnogo razlicitih pristupa ovom problemu znaci da ni jedan nije bas dobar. Dalje, da bi se sprovelo lecenje stanja u kome se nalazi Vasa majka potrebno je napraviti vise pretraga  a to su 1. Ginekoloski pregled; 2. Uroloski pregled sa uretrocistoskopijom; 3. radioloski pregled (uretrocistografija); 4. neurofizioloski pregled (EEG, EMG-misica karlicnog dna); 5. Probna aplijkacija funkcionalne elektricne stimulacije (FES); 6. Urodinamske pretrage: urofloumetrija, profil uretralnog trakta, cistometrija. Kao sto mozete videti potrebno je da se osim ginekologa uljuce urolog i neurolog.Ne znam odakle ste, ali moje misljenje je da treba da se obratite pre svega dobrom urologu- jer je sada ovo njihov problem (uzgred Vasa majka nema neurogenu vec ATONICNU besiku a to je dijametralna razlika). Malo je ginekologa koji se konkretno bave bas ovom problematikom-tako da je moj savet da pokusate sa urolozima- pre svega u Beogradu.Po onome sto ste napisali cini se da je miscno-nervni sistem u redu, ali gde je onda problem- to nije definisano sto znaci da ispitivanje nije zavrseno.. Ako jeste onda bi FES pomogao.

Komentari na pitanje: #5007

    • Moja mama se opersala u 49 god. Stavili su joj mrezicu na bešiku i operacija je dobro prošla. Ali mene zanima zašto kad su je operisali ona mokri krv?

Ostavite komentar