1. Utvrđivanje roditeljstva na osnovu krvnih grupa

  Pitanje broj: #54804

  Imam krvnu grupu 0 Rh+. Moja majka ima A Rh+, a otac AB Rh+, da li je to moguće ili postoji mogućnost da to nisu moji bioloski roditelji?

  Odgovoreno: 06. 03. 2010.
  • Najnoviji podaci iz literature ukazuju na to da antigeni koji se eksprimiraju na membranama eritrocita i antitela u plazmi na osnovu kojih se određuje fenotip osobe odnosno pripadnost određenoj krvnoj grupi mogu da budu pod uticajem faktora spoljašnje sredine. Utvrđivanje roditeljstva je veoma delikatna stvar. Zato, ako ste zabrinuti, obratite se sudskoj medicini. Analizom dnk profila Vas i Vaših potencijalnih roditelja najpouzdanije se može utvrditi ili osporiti roditeljstvo.

Komentari na pitanje: #54804

  • Ne mora da znaci da vam to nisu bioloski roditelji posto gen H koji kodira H-antigen je gradivna osnova za produkciju A i B antigena na povrsini eritrocita. U retkim slucajevima osoba moze biti genotipa hh i tada ne poseduje H-antigen na povrsini eritrocita pa,bez obzira na to koje krvne grupe imaju vasi roditelji osoba tada ima nultu krvnu grupu.Ovaj fenomen se zove Bombaj fenotip. Naravno svakako bih vam preporucio da uradite DNK analizu posto je najpouzdanija tehnika.

  • Takođe očinstvno možete uraditi i na biološkom fakultetu-odeljenje za humanu molekularnu genetiku. Danas, krvne grupe nisu pouzdan metod za utvrđivanje očinstva već dnk analiza. Postupak uzimanja dnk je krajnje neinvazivna metoda, a radi se tako što se uzima bris bukalne sluzokože (unutrašnja strana obraza) . Ako želite to možete uraditi pod zaštitom identiteta, ali onda rezultati neće biti relevantni za sud. Srdačan pozdrav, molekularni biolog i fiziolog

Ostavite komentar