1. Nasleđivanje porodičnih bolesti

  Pitanje broj: #54887

  Sada sam u sedmom mesecu trudnoće, zdrava sam i nikad nisam imala zdravstvene probleme. Moj muž je kao mali imao bronhijalnu astmu alergijskog tipa, kao i njegov brat. Nemaju je od osme-devete godine. I pre 3 godine je moj muž imao tromb u ruci i ispitivanjem je ustanovljeno da je nastao zbog mutacije gena. Sve sam to prijavila genetičaru iz svog grada, mada mi nikakvo objašnjenje nije dao. Interesuje me, da li je mogućnost velika da moje dete nasledi ove bolesti, i da li je ovo veoma ozbiljna stvar? Kako se porođaj bliži sve sam uplašenija. 

  Odgovoreno: 06. 03. 2010.
  • Tek kada znate koji gen odnosno koja mutacije u određenom genu su uzrok neke bolesti ili stanja, možete podvrgnuti sebe, partnera ili nerođenu bebu nekom od genetskih ispitivanja. Skonost ka nastanku alergija ima nasledni karakter, ali obrazac nasleđivanja i koji su sve geni uključeni nije poznato. Mnoga istraživanja su pokazala da na nastnak alergijske astme ima uticaja i spoljašnja sredina, a ne samo geni.
   Kada je u pitanju sklonost ka trombozama, veliki broj mutacija u različitim genima može da bude uzrok. Kod Vašeg supruga se zna koja mutacija je u pitanju, ali je Vi niste naveli u pismu, pa nisam u mogućnosti da Vam dam konkretniji odgovor. Ako ste zabrinuti, savetovala bih vam da posetite genetičko savetovalište na Institutu za majku i dete na Novom Beogradu, u kome problem svakog pacijenta obrađuje tim od nekoliko stručnjaka različitih specijalnosti.

Ostavite komentar