1. Pitanje broj: #48739

    Posto u porodici mog muza ima puno dece obolelih od preder willi sindroma, zanima me kako se putem medicine mogu uraditi analize gena mog muza, s' tim sto je on bioloski zdrav? Kako mogu znati da li je on nosioc? Gde otici? Kome se obratiti? U braku sam godinu dasn i nemam decu iz straha da ne naslede pws. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 25. 12. 2009.
    • Poštovana,
      Obratite se genetičkom savetovalištu. Ako ste iz srbije savetujem vam ono na institutu za majku i dete na novom beogradu. Tamo mogu utvrditi da li je ili ne vaš suprug nosilac mutacije ili delecije koje mogu da dovedu do pws sindroma kod vaše dece. Ako se potvrdi da je nosilac, onda se prenatalnom dijagnostikom može utvrditi da li će začet plod oboleti od pws ili ne.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #48739

    • dusan milicevic 26. 12. 2009.

      Većina slučajeva oboljelih osoba od pws-a pripisuje se spontanoj genetičkoj greški koja se javlja pri začeću iz još nepoznatih razloga. Kod manje od 2% slučajeva genetska mutacija koja se nije manifestirala kod roditelja, prenosi se na dijete, te se u takvim obiteljima može roditi i više djece s istom bolesti. Radi se o parcijalnoj deleciji/ brisanju 7-8 gena na kracem kraku15-tog hromozoma sa oceve strane.

Ostavite komentar