1. Pitanje broj: #40580

    Postovani, mom muzu je otkriven klinefelterov sindrom, kariotip 47xxy, kada smo poceli da vrsimo pretrage zbog izostanka trudnoce, posto to niko nema u njegovoj porodici interesuje me kako je kod njega doslo do te bolesti, kako to da to niko ranije mogao da primeti i da li je istina da nikada necemo moci da imamo decu? Unapred hvala.

    Odgovoreno: 05. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Klinefelterov sindrom se najčešće javlja kao posledica nepravilnog razdvajanja (tzv. Nerazdvajanja) hromozoma u toku gametogeneze roditelja. Klinička slika osoba koje imaju ovaj sindrom u mnogome varira i nekada ga je teško prepoznati. Najčešće biva prepoznat onda kada se muškarci jave zbog problema sa fertilitetom. Najveći broj muškaraca sa ovim sindromom je sterilan, ipak kod manjeg broja je u manjoj ili većoj meri očuvana spermatogeneza.
      neka vaš suprug odradi spermogram. Ako u ejakulatu nema spermatozoida potrebno je uraditi i biopsiju testisa. Ako se na bilo koji od ova dva načina nađu spermatozoidi postoji nada da vantelesnom oplodnjom ostanete u drugom stanju sa svojim suprugom.
      Pozdrav

Ostavite komentar