1. Pitanje broj: #27102

    Poštovani,
    Molim Vas da mi pomognete. Mojoj majci je 69 godina i posle rtg snimanja dijagnostikovan joj je tzv. Petni trn (spina calcanei). Prepisani su joj silikonski ulošci, nimulud gel za mazanje pete i diclofenac protiv bolova, međutim to ništa ne pomaže. Čak-šta-više stanje je sve lošije i lošije. Molim vas da mi ukratko opišete medicinske metode za lečenje ove bolesti. Da li je operacija neophodna? Čuo sam za neke ultrazvučne metode, pa me zanima da li su stvarno delotvorne i da li postoji mesto za njenu primenu u Novom Sadu?
    Hvala unapred!

    Odgovoreno: 22. 04. 2009.
    • Poštovani,
      Petni trn se zaista veoma retko rešava operativno. Dovoljan je uložak koji ima "rupu" na mestu gde petni trn vrši pritisak. Ukoliko je telesna težina prekomerna, treba pokušati sa redukcijom. Nekada pomognu i fizikalne procedure. Najvažniji je ipak adekvatan uložak. Silikonski ulošci su udobni i mekani, ali je osnovno da postoji udubljenje (rupa) na delu gde peta naleže na podlogu.
      Srdačan pozdrav.

Komentari na pitanje: #27102

    • milos simic 10. 02. 2013.

      Ja sam takodje sa petnim trnom ali sam iznenadjen jer moj fizijatar tvrdi da se starom standardnom metodom elektro i ultrazvukom ili laser petni trn nemoze izleciti a da je scok wawe terapija stetna za pacjenta. Sada sam malo u dilemi sta da radim jer mi ulosci malo pomazu ali kvalitet zivota mi se mnogo promenio jer sam veteran sportista pa cu mozda odluciti za udarne talase. Da li imaju kontraindikacije?

    • zaklina petrovic 22. 04. 2010.

      Asve je to u redu, ali miko da kaze gde moze u beogradu da se kupi taj ulozak sa perforiranim delom na stopalu. Pomagajte ljudi!!!

    • Dr.Laluja Aleksandar 14. 04. 2010.

      Poštovana doktorice, kod mene je takodje postavljena dijagnoza "spina calcanei", nakon rtg. Snimanja. . , gdje se zaista vide izralise u vidu koštanih osteofita. . , (negde ispod achilove tetive) . . , ali i na drugim mestima (dugo godina sam bio dugoprugaš u trčanju i biciklizmu) . . , jedino što mi je do sada pomoglo je da sam nosio svoje lekarske papuče sa drvenim djonom -povišene pete. . , ali sam od jednog dobrog prijatelja. Koji je inače fizijatar. . , da se to može skinuti ultrazvučnom th. , iskreno-dosta je skupo (pošto sad već sve ide privatno) , a ja sam postao nezaposleni stomatolog posle 30 god. Rada. . , pa se pitam - ima li nešto jeftinije jer ovo izlazi na preko hiljadu _evra, plus putovanje svaki dan kolima. Ulošci bi možda i pomogli ali ovih silikonskih ima samo do tri mm. Debljine. . , a meni je to jako malo. Mislim da je mazanje sa bilo kakvim kremama samo mazanje očiju. . , jer se od toga višak kosti neće odstraniti. . . . , pitam- dali ste i vi za u. Z. ?

Ostavite komentar