1. Pitanje broj: #20250

    Ja sam šokirana. Uradila sam nalaz DXA lumblane kičme i proksimalnog feruma. Na standardnim rtg snimcima 1 s kičme blaga siniskorkonvesna skolioza, diskretni znakovi deformirajuće spondioloze te jako uzak i.v. prostor L5 SL tako da možemo govoriti o sakralizaciji L5 pršljena. Kod DXAA 1/S  kičme zbirno za sva četiri L pršljena nalaz u fiziološkim granicama izuzev trupa L4 gdje su početni znakovi osteoprooze. Kod DXA proksimalnog feruma znakovi osteoprooze osobito područja vrata sa rizikom od frakture. Ja imam 32 godine i već mi je dijagnosticiran osteoartritis na koljenima.
    Da li sam ovo mogla spriječiti, da sam prije reagovala? I sad kad sam tražila nalaz da se uradi čudili su se mom zahtjevu. Planiram trudnoću pa sam zbog toga se odlučila uraditi nalaz. Šta sad da ja očekujem u budućnosti ako je i ima? Molim za iskren odgovor.
    Unaprijed hvala.

    Odgovoreno: 01. 02. 2009.
    • Potrebno je da se javite reumatologu i fizijatru kako bi vam odredili adekvatne lekove i fizikalnu terapiju. Nije loše ponoviti nalaze i proveriti njihovu verodostojnost. Ako redovno budete uzimali terapiju za osteoporozu i ako promenite režim ishrane (više kalcijuma), stanje se može držati pod kontrolom i značajno popraviti.

Ostavite komentar