1. Pitanje broj: #19068

    Poštovana doktorka,
    Živim sa porodicom u Italiji. Imam 42 godine. 9. januara 2009. ortoped iz centra za skoliozu, na osnovu rendgenskog snimka iz marta 2008 mi je utvrdio (znala sam da imam skoliozu u bliku slova S - dorsalni dio desno i lombarni lijevo) da je zakrivljenost u dorsalnom dijelu 30° (nepromjenjena u odnosu na prije 8 godina), a lombarom dijelu 44° (povećano u odnosu na prethodni snimak iz 2008 sa 35°). U medjuvremenu (2000- 2008) imala sam jednu trudnoću i dvoje male djece koje sam često nosila u naručju, dizala iz kreveta. Ortoped iz Barija mi je rekao da ništa ne radim čak ni vježbe koje sam naučila na fizioterapiji, a radim kući, da se trudim da ne povećam tjelesnu težinu (trenutno 62 kg, a visina 162) i da izbjegavam fizičke napore. Inače da se krećem prema hiruškoj intervenciji sa nepoznatim ishodom.
    Molim Vas da mi odgovorite, jer sam mnogo zabrinuta.
    P.S: Zaboravih da Vam kažem da nekih većih problema nisam imala, sem bolova koji "šetaju" ali sa povremenim stavljanjem flastera protiv bolova se mogu podnositi.
    Unaprijed zahvalna.
    Dragana Tanasković

    Odgovoreno: 13. 01. 2009.
    • Skolioza prestaje da napreduje kada se završi telesni rast (oko 5 godina nakon prve menstruacije). Sve promene nakon toga nastaju na bazi poremećene statike kičmenog stuba, tako da ubuduće možete očekivati degenerativne promene i učestalije tegobe. U vašim godinama ne može se uticati na skoliozu vežbama. Treba da se povremeno uključite u fizikalni tretman koji će sigurno smanjiti i usporiti razvoj degenerativnih reumatskih promena.

Ostavite komentar