1. Pitanje broj: #18072

    Poštovana doktorka,
    imam jedno pitanje za Vas. Imao sam povredu prednjih ukrštenih ligamenata na desnom kolenu. Nosio sam gips 6 nedelja, pa sam sam sad krenuo na fizikalnu terapiju. Usled nošenja gipsa kvadriceps mi je oslabio, pa me zanima koje bi mi vežbe bile najefikasnije za jačanje kvadricepsa? Samo da napomenem da koleno ne mogu baš mnogo da savijem i da mi se javlja bol prilikom savijanja. Na fizikalnoj radim neke vežbice, ali mislim da oni nisu baš nešto iskusni sa ovakvim povredama i da sa ovim vežbicama neću brzo hodati bez štaka.
    Pozdrav

    Odgovoreno: 27. 12. 2008.
    • Posle nošenja gipsa u trajanju od 6 nedelja, atrofija m.quadricepsa je potpuno logična posledica. Da bi se snaga mišića potpuno povratila potreban je duži vremenski period (skoro isto toliko), vežbe treba sprovoditi kontinuirano, ali postepeno. Ne treba naglo opteretiti oslabljeni mišić i ne treba ga odmah preforsirati. Kada se povrati potpuna pokretljivost kolena, treba dodati vežbe sa opterećenjem (ali takođe postepeno!). Slušajte savete fizijatra i terapeuta koji vežbaju sa vama. Te iste vežbe ponavljajte nakon terapije, kod kuće. Nemojte dodavati opterećenje bez konsultacije sa lekarom koji vas je pregledao, možete ponovo napraviti povredu.

Ostavite komentar