1. Pitanje broj: #16487

    Poštovana,
    Imamo devojčicu od četri i po godine kojoj je dečiji ortoped postavio dijagnozu Calcaneus valgus bil Coxa anetetorsa bil in cipiens Q66. U izveštaju stoji dinamski valgus obe pete, plantogram uredan, povećana unutrašnja rotacija oba kuka. Već tri meseca nosi Visco heel K uloške.
    Posle koliko vremena možemo da očekujemo neko poboljšanje i da li možemo i čime da pomognemo još pored nošenja uložaka, pošto za sada neprimećujemo nikakvo poboljšanje. I da li možete da nam kažete kakve su posledice ako joj petice ostanu takve? Još samo da dodam da je nalaz kukova kao bebi bio uredan.

    Odgovoreno: 06. 12. 2008.
    • Potrebno je da se javite fizijatru koji će nakon pregleda odrediti vežbe za korekciju položaja stopala. Ulošci pomažu samo dok je stopalo u cipeli, tj. koriguju deformitet samo trenutno. Kada dete izuje cipelu i stane na pod, deformacija se pojavljuje ponovo. Deformiteti koje ste opisali su uočljivi i u ranijim uzrastima, pa je trebalo da ranije počnete sa vežbama. To što je deformitet "dinamski" znači da ne postoji poremećaj u koštanoj strukturi, pa nemate razloga za brigu, to se lepo može korigovati vežbama.

Ostavite komentar