1. Pitanje broj: #14232

    Poštovana,
    Pre otprilike 2 meseca su počela da me bole ledja u lumbalnom delu. Radila sam posao koji je zahtevao stajanje 8 sati, kod frižidera u marketima. Znači, malo hladno. Bila sam kod ortopeda koji mi je dao reumon gel, savetovao mirovanje i suvotoplo kod krsta. Bol se smanjio, ali nije prestao. Ortoped me uputio kod fizijatra. Posle par dana sam i otišla, ali bol do pregleda kod fizijatra je nestao. Tako da mi fizijatar nije dao fizikalnu terapiju, već samo par vežbi. Pre svih pregleda obavila sam RTG L/S kičme (sinistroscolioza sa torzijom lumbalne kičme, početna suženja L4/L5 i L5/S1. Dijagnoza-Sy lumbale.(M.54.5). Ovih dana opet stara priča. Moram samo da pomenem da su i pre me bolela ledja kad duže stojim, kad sam duže pognuta pri većem naporu.
    Moja pitanja su da li da nastavim sa vežbama, odem na fizikalnu, koristim neku kremu? Da li može kiropraktika biti opcija? Mogu li posle borbe da krenem u teretanu?
    Izvinite zbog puno texta! Unapred hvala!!!

    Odgovoreno: 04. 11. 2008.
    • Skolioza je deformitet kičmenog stuba u frontalnoj ravni koji nastaje u pubertetu (dakle imate je od ranije), a prestaje da napreduje sa završetkom rasta (rast se završava 5-6 godina nakon prve menstruacije). U detinjstvu skolioza ne boli i ne daje tegobe, ali problemi nastaju kasnije zbog promenjene statike kičmenog stuba. Takva kičma podložna je degenerativnim reumatskim promenama. Kada se završi rast, skolioza se ne može ispravljati, ali je potrebna fizikalna terapija 2-3 puta godišnje koja će ublažiti tegobe i usporiti razvoj degenerativnih promena na kičmi. Na fizikalnom tretmanu treba da naučite vežbe i zaštitne položaje za kičmu koje ćete stalno primenjivati. Kod jačih bolova možete uzimati neki od lekova iz grupe nesteroidnih antireumatika (u vidu tableta, ali i gelova za spoljnu upotrebu). Najviše će vam goditi vežbe za jačanje mišića oko kičmenog stuba.

Ostavite komentar