1. Pitanje broj: #13957

    Poštovana,
    nedavno sam imala povredu skočnog zgloba. Dijagnoza je distorzija ligamenata i pokidani ligamenti. Još uvek nosim longetu, od 17-ok oktobra (znači oko 13 dana).
    Interesuje me dalji oporavak, da li će ti legamenti i kako srasti, da li je normalno da je oporavak bolan, koliko će trajati, koja je terapija, kada ću opet moći da hodam, da li postoji neki način da se spreči da se to ponovo desi bilo da su to lekovi, vežbe ili nešto drugo.

    Odgovoreno: 01. 11. 2008.
    • Longetu ćete nositi do naredne kontrole ortopeda koji će odlučiti o njenom skidanju. Prosečno se longeta nosi oko 3, a maksimalno 4 nedelje, retko više od toga. Nakon skidanja longete sledi fizikalna terapija (elektro, magnet, laser, vežbe) koja u potpunosti sanira povredu. Kada je segment u longeti, ne bi trebalo da postoje bolovi. oni se mogu javiti pri pokretima, ali nisu velikog intenziteta. Dužina trajanja oporavka je individualna i zavisi od vrste i obima povrede, kao i od sprovedene terapije. Trebalo bi da nakon fizikalnog tretmana hodate potpuno normalno sa punim osloncem.

Ostavite komentar