1. Pitanje broj: #13950

    Imam 17 godina i ramena su mi neravnomerna, tj. desno je kraće od levog i malo uvučeno. To mi je verovatno zbog dugogodišnjeg lošeg položaja tokom sedenja za računarom, jer mi je desna ruka bila na višem položaju od leve. Bio sam kod fizijatra i rekao mi je da smem da nastavim sa teretanom i da ubacim vežbu povlačenja šipke do brade i sajle ka telu.
    Interesuje me Vaše mišljenje, kako to da ispravim i da li smem da idem u teretanu? Takođe, kada podignem i savijem desnu nogu u kolenu, tokom spuštanja mi se čuje kako nešto pukne u donjem delu kičme, a i vrat mi pucketa kada savijem glavu i okrećem je.
    Hvala

    Odgovoreno: 01. 11. 2008.
    • Nepravilan stav i držanje tela može biti funkcionalnog porekla (zbog lošeg držanja pri sedenju za računarom), ali i strukturalnog porekla (telesni deformiteti na kičmenom stubu). Prvi (što je verovatno kod vas slučaj) se mogu korigovati vežbama. Smete ići u teretanu pod uslovom da radite adekvatne vežbe. Od sportova savetujem plivanje i odbojku (angažuju se obe ruke podjednako). Ne forsirajte asimetrične vežve i sportove (npr. tenis).

Ostavite komentar