1. Pitanje broj: #13723

    Poštovani doktore,
    moja dijagnoza je sledeća - ispravljena je fiziološka lordoza vratne kičme sa statičkom nestabilnošću segmenta C3-C7, redukcijom prednjeg likvorskog prostora u istom nivou. C4-C5 prostor je relativno očuvane visine. Disk je degenerisan sa znacima cirkularne protuzije, izraznije levo foraminalno sa lakom redukcijom prednjeg likvorskog prostora bez značajnih kompresivnih efekata. AP dijametar spinalnog kanala je 11mm. Desni IV foramen je slobodan, a levi sužen do granične vrednosti, dominantno diskogeno. C5-C6 IV prostor je relativno očuvane visine. Uočava se cirkularna dorzalna protuzija diska sa umerenom kompresijom spinalnog kanala i suženjem AP dijametra na 10mm. Desni IV foramen je slobodan, a levi lako sužen bez kompresije radiksa. C6-C7 je dominantni nivo, lako je snižen, disk je degenerisan, sa znacima široke cirkularne dorzalne protuzije, kompresijom spinalnog kanala sa suženjem AP dijametra na 7mm, bez sigurnih znakova kompresije mijelona. Levi IV foramen je stenoziran sa smanjenjem širine na svega 2-3mm, dominantno diskogene etiologije. Desni IV foramen je slobodan.
    Molim Vas da mi kažete šta znači diskogena etilogija i da mi kažete mišljenje o dijagnozi, pošto je to posledica saobraćajnog udesa, da li se tretira kao laka telesna povreda i kakve su mi prognoze. Primala sam Manitol u bolnici i bila 35 dana u banji na rehabilitaciji. I sada imam bolove i trnjenje na levoj strani i niz levu ruku. Molim za malo opširniji odgovor, ukoliko je to moguće.
    Unapred puno hvala.

    Odgovoreno: 28. 10. 2008.
    • Diskusi su formacija koje se nalaze između pršljenskih tela duž cele kičme. Ako dođe do protruzije diska to znači da se diskus pomerio sa svog mesta i u zavisnosti od pravca pomeranja može vršiti pritisak na susedne strukture i izazivati različite smetnje. Za vratni deo kičme to su najčešće glavobolje, vrtoglavice, bolovi u vratu, ramenima, rukama, trnjenje (zbog pritiska na nervne strukture). Vama je potrebna fizikalna terapija više puta godišnje u banji ili bilo gde drugde gde postoji služba za fizikalnu medicinu. Vodite računa i o stavu pri sedenju i ležanju (adekvatan jastuk). Ako osim trnjenja i bolova postoje i druge smetnje, potreban je pregled i tretman od strane neurologa.

Komentari na pitanje: #13723

    • Veliki pozdrav sa kosova postovani dok. Prvo bih zeleo da vam se zahvalim zatim bih izneo svoj licni problem. Mislim da se radi tj. Da mi vratni deo kicme ne funkcionise kako treba po mojoj proceni u pitanju je nervoza posto sam puno nervozan da li je moguce doci do pomeranja vratnih prsljenova. Ne uzimam nikakve lekove. Uradio sam kompjuter tomografiju, zavrsio fizikalnu terapiju, svakodnevno po tri puta na dan radim vezbe za vrat koje sam dobio od doktora za terapiju. Ali mi se stanje ne poboljsava. Molim vas ako zelite da pomognete jednom coveku koji nema mogucnosti da se leci u svom gradu a ne da stigne do Beograd gde je medicina dostigla odgovarajuci nivo. Jos samo da ne zaboravim da imam 47 godina i da se jos bavim sportom. Evo mog izvestaja od snimka kompjuter tomografijom, uradzen je ctintervertebralnih prostora prsljena kicme u nivoima c2 do c7 na slojevima od 3mm i rekonstrukciji 1.5mm. Vidi se izgubljena fizioloska lordoza slabinskog dela kicme. Kostane strukture sa razredzenim trabekulama i dosta degerativnih promena sto ide u prilog spondilartrozi vratne kicme. Intraatikularne medzuprsljenske povrsine neravne kao znaci artroze. Intervertebralni disk u nivou c5/c6 sa znacima dorzomedijalne protruzije ali ne vidi se stenoza kicmenog kanala. Intervertebralni diskovi u ostalim nivoima izgledaju redovni i konkavne su forme bez znakova protruzije ili prolapsa. Meka tkiva bez osobitosti. Ovo je znaci otprilike moj radiolog zakljucio na osnovu kompjuter tomografskog snimka. Ja se duboko izvinjavam ako vam oduzem malo vremena ali se nadam da cu dobiti neki bolji savet od vas, unapred zahvalan kosovljaniin srdacan pozdrav sa kosova....

Ostavite komentar