1. Pitanje broj: #13356

    Poštovana doktorka,
    imam ćerku od 3,5 godine i ortoped u Novom Sadu je dao dijagnozu da ima ravna stopala i uvrnuta ka unutra. Preporučeno je nošenje ortopedskih cipela. Dalji tok razgovora sa lekarem me nije ohrabrio. Naime, rečeno mi je da narednih godinu dana ona samo nosi cipele, a da će tek tada početi sa vežbama za stopala koje joj mogu biti od koristi. Dalje je rečeno da stopala nikada neće moći da se izleče već, eventualno da se malčice popravi i da će sigurno imati nepravilno držanje, ako ne i krivu kičmu i čak i to da će imati problema ako bude trudna da iznese trudnoću u 9. mesecu!!!! Mislim da ovakav razgovor lekara sa roditeljem nije primeren, pogotovo što se tako roditelj obeshrabruje i plaši za narednih 20 godina detetovog života.
    Molim Vas, odgovorite mi da li je zaista sve tako strašno ili pak tu ima pomoći i molila bih Vas savet. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 23. 10. 2008.
    • Svi deformiteti stopala koji su funkcionalni (loša pozicija stopala, ali bez izmena u strukturi tkiva) mogu se korigovati fizikalnom terapijom i korektivnim cipelama ili ulošcima. Na osnovu jednog pregleda sa 3,5 godine zaista je teško proceniti kako će se odvijati razvoj kičmenog stuba i kako će izgledati trudnoća. Ako se radi o teškim deformitetaima strukturalnog tipa (oni koji nisu funkcionalni), lečenje je operativno u ranijem uzrastu. Najbolje je da dete odvedete fizijatru - Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Hajduk Veljkovoj ulici u Novom Sadu.

Komentari na pitanje: #13356

    • TODOROV IVICA 23. 03. 2010.

      Imam dečaka 4 godine, sa uvrnutim stopalima, bili smo u nišu nekoliko puta, dobili smo uloške silikonske, nemačke-visco heel, koje mali slabo nosi mislim da su dobri ali da terapija verovatno traje dugo. Ova deformacija stopala ne smeta mu pri hodanju, trčanju, šutiranju lopte. . . Da li imamo mesta panici ili bi trebalo da sve prođe s godinama? Unapred hvala i pozdrav.

Ostavite komentar