1. Pitanje broj: #169802

    Imam problema sa vrtoglavicom vec duze vrijeme, skoro 2 mjeseca, osjecam i pritisak u usima, vrtoglavice traju prakticno citav dan. Bio sam na pregled kod neurologa i kod usnog doktora, nemam nikakvih problema. Nalazi su odlicni, sem sto je hemoglobin povisen 188. Bavim se bodibldingom, bez uzimanja anabolckih steroida. Kakvu vrstu pregleda bih jos trebalo da obavim, da se utvrsi uzrok vrtoglavice ?

    Odgovoreno: 12. 08. 2020.
    • Poštovanje,

      imam par pretpostavki, a praksa je pokazala da je u većini slučajeva sledeći razlog. Kad ne postoji nikakav organski problem, npr. ateroskleroza, hipertenzija, a opisani siptomi su prisutni, moguće da su trapezijusi i mišići vrata previše stegnuti usled stresa, povrede koju ne primećujete, nezgodnog spavanja, loše posture, dugog sedenja i gledanja u monitor, telefon. Tako stegnuti, pomenuti mišići, mogu da naprave pritisak na arterijama koje vode krv ka glavi i da usled takve opstrukcije dođe pomenutih simptoma. Manje je verovatno da zbog povećane viskoznosti krvi može doći do toga. 

      Što se tiče prve teorije predlažem da probate sa ELDOA vežbama za cervikalni deo kičme, pre svega za C 3, 4, 5, 6, 7. Ovim vežbama ćete oslobađati međupršljenski prostor i relaksirati okolne strukture. Radite svakog dana ujutru i neposredno pre spavanja po 3 kruga za svaki pršljen, odnosno međuprostor. U međuvremenu u teretani izbegavajte vežbe koje aktiviraju trapezijus i radite na fleksibilnosti i mobilnosti ramenog pojasa. Ukoliko je ovo razlog osetićete olakšanje već posle 3, 4 dana ali primenjujte ih dugoročno, minimum mesec dana.

Ostavite komentar