1. Ultrazvuk štitne žlezde sa simptomatologijom

    Pitanje broj: #124866

    Imam 29 godina i godinama unazad imam probleme sa zdravljem koji su se intenzivirali u poslednje tri godine. Imam jake glavobolje praćene mučninom, vrtolglavicom, 2x sam pala u nesvest (jednom dok sam bila na vrhu stepenista pa sam dobila potres mozga) , lupanje srca (koje me ponekad i probudi i koje se dešava čak i dok sedim) , tremor ruku (nekad jako izražen, ničim izazvan, toliko da nisam u stanju da ista držim u rukama) , smetnje s vidom (mrlje, bleskanje itd. Radila oftalmološki pregled i sve je u redu) , stopala i ruke su mi uvek hladna ili otečena, lice mi često bude podbuklo, toplota mi ne prija a opet, uvek mi je užasno hladno. Menstrualni ciklus mi je do pre godinu dana bio izuzetno redovan (28 dana, 4 dana trajalo krvarenje) . Sada dobijam menstruaciju izmedju 16 i 26 dana i traje 1-2 dana vrlo oskudno. Jos uvek nisam uspela da zakažem kod endokrinologa (pokušavam to već 3 meseca) ali sam obavila neke pretrage pa vas molim da mi rastumačite nalaze kako bih manje bila zabrinuta. Uz štitne zlezde. Oba režnja štitaste žlezde i istmus su grublje hiperehogene strukture, početno saćaste građe, bez nodoznih i cističnih promena. Dr veličine 15, 7 x 16, 4 x 35mm a lr 16, 4 x 13, 2 x 35, 6mm istmus 3 mm duž zajednickih karotidnih arterija ne vide se pat. Izmenjeni limfonodusi. Lab nalazi: ft4 12, 8 pmol/l ft3 5, 0 pmol/l tsh 2. 01 miu/l polni hormoni rađeni 4. Dana menstrualnog ciklusa: fsh 7, 5 lh 7. 4 prolaktin 9. 9 estradiol 228 progesteron 1. 2 testosteron 1, 67 

    Odgovoreno: 02. 02. 2014.


    • Vrednosti hormona štitaste žlezde ukazuju na njenu normalnu funkciju a ultrazvukom nisu ustanovljene značajnije promene, te slobodno mogu reći da ona nije uzrokovala navedene tegobe. Vrednosti fsh ne ukazuju na insuficijenciju ovarijuma, prolaktin je uredan, testosteron je takođe normalan. U svakom slučaju posavetujte se sa endokrinologom koji će uzeti još neke podatke vezane za ciklus i rađanje, ali zbog glavobolja i vrtoglavice javite se neurologu i specijalisti za uvo, grlo i nos.

    • Postovani, imam cistu na stitnoj zlijezdi 27x10mm. Moj endokrinolog mi je rekao da se javim hirurgu za operaiju. Hormoni, antitijela kao i kalcitonin u krvi su mi dobri. Da li smatrate da je ta cista za operaciju? Ili moze jos da se prati? Prvi put kada sam je otkrila prije 2godine bila je 12x8mm. Posledni ultrazvucni nalaz ovako glasi: desni rezanj56x18x17mm sa multiplim cistama najveca6mm. Lijevi rezanj 58x19x18mm sa mutiplim cistama do velicine 7mmi dva nodusa, jedan izoehogene strukture, interpolarno i straga, promjera 9mm i drugu na kaudalnom polu, koji je cisticno degenerisan, zauzima i lijevi odsjecak istmusa, promjera 27x10mm. Oba nodusa su bez kalcifikata. Cd signal nije pojacan. Obostano na vratu nisu uvecani limfonodi jugularnog lanca. Molim vas kazite mi vase misljenje sta dalje? Hvala unaprijed!

Ostavite komentar