1. Dijabetes kod profesionalnog sportiste

  Pitanje broj: #124814

  Smeju li dijabetičari profesionalno da se bave sportom? Mom bratu je krajem avgusta, prošle godine, utvrđen dijabetes, on ima 18 godina i prima insulin. Šećer mu se kreće u granicama normale. Rukometaš je i želeo bi da se profesionalno bavi tim sportom. Koliko je to poželjno?

  Odgovoreno: 02. 02. 2014.
  • Poštovana,
   Preporučuje se normalna fizička aktivnost usklađena s uzrastom deteta, učešće u nastavi fizičkog vaspitanja, kao i bavljenje sportom, s izuzetkom sportova u kojima nagla hipoglikemija može da ugrozi život bolesnika (skokovi, ronjenje i sl.). U adolescenciji se savetuje aktivan, ali umeren fizički rad u kući ili u polju. Ne preporučuje se intenzivni fizički rad ili intenzivno profesionalno bavljenje sportom, jer zbog pojačanog oksidacijskog stresa može doći do pogoršanja bolesti i prevremenog razvoja komplikacija. Postoje osobe koje su nastavile da se bave sportom i nakon saznanja da imaju dijabetes, ali rizik od hipoglikemija pri intezivnom vežbanju uvek postoje gore navedeni rizici. Najpogodnije aktivnosti su hodanje, lagano trčanje, vožnja biciklom, lagane gimnastičke vežbe, plivanje ili stolni tenis. Prva i osnovna napomena je da početak bavljenja sportom ili drugim oblikom telesne aktivnosti, treba učiniti u konsultaciji sa endokrinologom koji prati vašeg brata. Glukozu u krvi treba kontrolisati i pre i posle telesne aktivnosti. Ukoliko je ta aktivnost dugotrajna ili jakog intenziteta, trebalo bi je meriti i tokom same aktivnosti.
   Pozdrav

Komentari na pitanje: #124814

  • Postovani, Da li dijabetes u sportu moze izazvati neke druge probleme osim hipoglikemija i opste poznatih stvari? Mislim na stanje tkiva i zglobova, povrede itd.

Ostavite komentar