1. Pitanje broj: #105466

    Moja dijagnoza je e06. 3 thyreoiditis autoimmunis in obs. Tsh je bio 3. 3 a troab 76. 4 iu/ml. Kakva je to dijagnoza i da li je opasna?

    Odgovoreno: 26. 09. 2012.
    • Poštovana,


      primarni hipotiroidizam najcesce nastaje kao posledica hronicnig autoimunog tiroiditisa-hashimoto thyroiditisa.
      ukoliko su vrednosti ft4 normalne, a vrednosti tsh<10mu/l terapija se ne uvodi rutinski, savetuje se individualni pristup pacijentu. Vas tsh je ispod 10 i za sada vam terapija nije potrebna, antitela su samo potvrda da se radi o autoimunom oboiljenju. Vama se preporucuje samo pracenje jer je veca mogucnost da razvijete hipotireozu u odnosu na osobe koje nemaju povisena antitela. Nadam se da niste trudnica tada su kriterijumi stroziji i cilj je tsh nizi od 2, 5.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #105466

    • Prof. dr Tatjana Novaković 05. 11. 2018.

      Postovani sifra e06 odnosi se na hronicni tiroiditis ili upalu stitaste zlezde poznatu kao hasimoto tiroiditis. Kod vas postiji i smanjena funkcija zlezde. Potrebna vam je terapija. Neophodan je pregled endikrinologa i uz stitaste zlezde. Lecenje je uspesno ali se sprovodi do kraja zivota.

    • Poštovani, moja dijagnoza je e06 thyreoiditis. Tsh mi je 48, 433 miu/ l dok ft4 (slobodni tiroksin) iznosi 6, 13 pmol/ l. Šta to treba da znači?

    • Postovana 
      vrednosti hormona koje ste naveli su u referetnom intervalu, s tim sto je TSH bliži gornjoj granici. Preko 90% zdravih ljudi ima TSH do 2. I ft4 je takodje normalan. Niste naveli kolike su vrednosti anti tpo i da li ste uradili ultrazvuk štitaste žlezde. Ukoliko su antitela povišena a UZ ukazuje na hronični tiroiditis vi ste onda neko ko će da ima veliku verovatnoću da razvije oboljenje, za sada vas samo treba pratiti. Zato vam je preporučeno da kontrolu uradite za šest meseci. Selen ce vam biti koristan.
      Pozdrav

    • Danica Jevđenić 13. 06. 2015.

      Moja dijhagnoza je thyreoiditis nalaz je TSH 3.60 FT4 13.8 TPO i TG AT doktor kaže da pijem Selen 1x1 i da kontrolišem na 6 mjeseci nalaze

Ostavite komentar