1. Pitanje broj: #103634

    Zamolila bih vas da mi pomognete i posavetujete šta da radi moj otac. On ima 71 godinu, pre jedno mesec dana pošao je kod lekara zbog jakog bola u leđima (donji deo leđa) i bola u nogama, od kolena pa na dole. Taj bol u nogama je nekada, on kaže manji, a nekada ne može uopšte da hoda. Išao je kod lekara, iskontrolisali su mu krvnu sliku. Sve je odlično, osim šećera koji je 9,78. Kažu da ga noge bole verovatno od šećera.

    Njegova lekarka opšte prakse dala mu je da pije Gluformin od 500ml i poslala ga kući. Njega kičma i dalje boli (za nju su mu davali neke lekove za bolove, ne znam tačno kako se zovu. Pio je prvo jednu vrstu, ništa nije pomoglo, pa drugu, takođe ništa i treću ponovo isto, leđa i dalje bole. Molim vas da mi pomognete, on živi sam, jako se teško kreće. Kome da se obrati.
    Hvala unapred na odgovoru.

    Odgovoreno: 09. 08. 2012.
    • Poštovana,
      Najverovatnije da se radi o dijabetesu mada je potrebno da se nađu dve vrednosti glikemija iznad 7 natašte da bi se postavila dijagnoza ili glikemija u bilo kom slučajnom uzorku krvi (bez obzira na obroke veća ili 11,1 mmol/l (200 mg/dl) uz prisustvo tipičnih dijabetesnih simptoma (poliurija, polidipsija, gubitak u težini), ako je to novo dijagnostikovani dijabetes, ne bi trebalo da ima tako jake bolove u nogama. Činjenica je da mnogi pacijenti godinama imaju dijabetes i da se ne leče i da prva manifestacija zbog koje se jave endokrinologu bude polineuropatija odnosno promene koje nastaju na nervima kao posledica neregulisanog dijabetesa. Dakle ako se radi o novo dijagnostikovam t2dm treba isključiti i degenerativne promene na kičmi, proveriti pluća eventualno debelo crevo.

      Pozdrav

Ostavite komentar