1. Pitanje broj: #103258

    Poštovani,
    Imam 53 godine. Bavim se tri puta nedeljno pilatesom, trudim se da se hranim na pravi način. U postmenopauzi sam već 4-5 godina, oko 43-44 godine je već prestao ciklus, u poslednjih par godina naglo dodajem kilograme u prdelu struka, znojim se prilično. Imam veoma često nadimanja, trbuh mi dođe kao da sam u devetom mesecu. Ne mogu sama sebe da prepoznam. Oduvek sam bila jako mršava, tako da mi je ovo sada nepodnošljivo. Pila sam razne probiotike i radila hormone za štitnu žlezdu i oni su uvek bili u redu. Šta bih još mogla da uradim?
    Pozdrav

    Odgovoreno: 10. 08. 2012.
    • Poštovana,
      I sami ste povezali promene na svom telu sa periodom života kroz koji prolazite. Menopauza je period u životu žene kada se ona menja i fizički i mentalno ali i to je deo normalnog procesa starenja. Menopauza sa sobom donosi i neke dobre strane, a to su stabilnost i zrelost. Svojim ličnim stavom, uz pomoć neposredne okoline, žena menopauzu može učiniti lepšom, podnošljivijom i prijatnijom. Veoma je važno gledati na stvari pozitivno i sa puno optimizma. Posle 50. godine, svaka žena treba da ostavi pušenje, da reguliše telesnu težinu (ukoliko je prethodno bila gojazna) i da ne konzumira alkohol. Potrebna je umerena fizička aktivnost, pravilna ishrana.

      Kvalitetnom ishranom kilaža se može održavati na željenom nivou, a da se organizmu obezbede potrebni vitamini, minerali i proteini. Stručnjaci preporučuju: riblje meso, integralne žitarice, koštunjave plodove, voće, povrće i biljne masnoće. Treba praktikovati više lakih obroka u toku dana i dosta tečnost (voda, čaj, nezaslađeni sokovi…). Za bolje zdravlje u "zrelim godinama" ženama se savetuje da izbegavaju ili smanje: pušenje, alkohol, kofein, masnu hranu, slanu hranu, koncentrovane slatkiše. Stručnjaci preporučuju redovne lekarske kontrole i posete ginekologu. Uz nadzor lekara, pravilnu i redovnu upotrebu propisanih lekova, sprečava se nastanak mnogih bolesti. Poznato je da se bolesti uočene u ranijoj fazi mnogo lakše i efikasnije leče. Većina žena se bez problema nosi sa menopauzom, a savremena medicina nudi mnogobrojna rešenja, ako treba i hormonske preparate.

      Pozdrav

Ostavite komentar