1. Pitanje broj: #102891

    Moja štitna žlezda je smanjila funkciju rada pa mi je dr. endokrinolog prepisao tablete Letrox 100, pijem nastine po jednu tabletu. Pa me interesuje posle uzimanja tablete za koje vreme mogu da jedem, svu hranu ili ima izuzetaka kao np. mlečne proizvode posle 2-3 sata molim vas pojasnite mi sve o uzimanju ovog leka letrox 1000.
    Pozdrav

    Odgovoreno: 23. 07. 2012.

Komentari na pitanje: #102891

    • Mene zanima ako mi se rezultat TSH priblizio na 0,35 što je donja granica, da li ja da nastavim da pijem jos tri meseca do kontrole Letrox 37mg i vikendima 50g kao do sad ili da prestanem piti? Ili da odem bez zakazanog termina kod endokrinologa da mi možda smanji dozu?

    • Poštovani, ako mi možete odgovoriti kako vremenski da se pije kombinacija Euthyrox (štitna žlijezda) i Nolpaza (žaštita za želudac)? Šta se prvo pije i koliko dugo je razmak, ili da se uzimaju istovremeno. Nolpaza se mora piti zbog Detralex - 500mg (lijek za vene) pošto pacijent ima i probleme sa venama. Hvala unaprijed na Vašem odgovoru!

    • Poštovani, zanima me koje mogu biti indikacije u slučaju da se zaboravi i da se popije voda i kafa nedugo posle ispijanja leka eutiroz 100. Prvi put posle 13 godina mi se ovako nešto desilo. Hvala.

    • Molim Vas da mi odgovorite. Pijem Eutiroks 75 jednu i po 5 dana, pa vikendom po 2 zbog smanjene funkcije štitne žlezde. Međutim, ja sam u nedoumici da li njihovo dejstvo smanjuju anridepresivi Eicea i Rivotril. Preporučeno mi je i njih da pijem ali brinem da li utiču na dejstvo Eutiroksa. Hvala.

    • Pijem letrox 50 već skoro 3 meseca. Zanima me da li ovaj lek utiče na gojaznost? Od kako ga pijem, dosta sam se ugojila. Hvala unapred na odgovoru.

    • Kakva je razlika izmedju letroha i dektroksa. Treba da Pijem 25 mg dextroksa, nisam nasla ga, pa sam pocela da pijem letrox 25 mg. Imam strasne nesanice, da li je to razlog. Imam 72 g, dijabet 2, THS mi je 5,9, a antirela gt 162. Hvala

    • imam 71 g.Rezultat stitne su Tsh-vece od 100 T-3 0,34 i T-4 15,2 bila kod endrokrinologa dobila Letrox po semi i kontrola za 3 meseca. Koliko ce se to uspesno moci sanirati. Hvala

    • Nikolic Vesna 30. 01. 2020.

      Skoro mesec dana pijem letrox 50 i imam blage vrtoglavice u toku dana...da li je to zbog leka ili je nesto drugo u pitanju...hvala

    • Poštovana dr Tanja, od 2008. bolijem od štitne žlezde. Pila sam eutirox 25 mg i rivotril 2 mg po jednu četvrtinu, a od maja meseca ove godine doktorka mi je ukuinula lek jer mi je tsh opao na 0, 014 i do danas sam bez terapije. Danas sam bila opet, uradili su mi analize, tsh je 0,5, ft4 je 15,3 a anti tpo 265,7. I dalje mi kažu da sam bez terapije, ali ja imam vrtoglavice, drhte mi ruke i osećam malaksalost. Imala sam i mučnine, bila na gastro i sve je ok. Danas mi je internista dao da pijem tiastan i propranol od 40 mg i uradjen mi je ultrazvuk žlezde sve je ok. Molim vas recite mi šta da radim. Unapred zahvalna.

    • Prof. dr Tatjana Novaković 24. 07. 2012.

      Letrox je sinteticki preparat levotiroksina koji se po strukturi ne razlikuje od humonog tiroksina. Koristi se kao nadoknada kada stitasta zlezda ne stvara ili ne dovoljna stvara hormone. Iskoristljivost pri peroralnom davanju je visoka, apsorbuje se i do 80% date doze, daje mogucnost lakog i efikasnog odrzavaanja stabilnog eumetabolizma uzimanjem samo jedne dnevne doze. Kada se uspostavi adekvatna doza, ona je uglavnom konstantna. Retke su situacije koje zahtevaju promenu doze npr. Izrazena dinamika promene telesne tezine, trudnoca uzimanje drugih lekova, naveli ste da ne koristite druge lekove. Hrana dovodi do smanjenja resorpcije za nekih 15% ako se lek uzima zajedno sa hranom ali ne utice na lek i komponente leka, te se ne ogranicava bilo koja vrsta hrane. Lek uzimajte na gladan stomak bar 30 minuta pre dorucka i najbolje stalno u isto vreme. Moguci su sporedni efekti leka i to treba da znate a to su / uznemirenost, palpitacije, glavobolje, ubrzana srcana radnja, poremecaj stolice, poremecaj sna.

    • Hvala na odgovor ja sam pitala samo za tablete letrox100 jer druge tablete ne koristim niste mi direkno odgovorili, znam da se tablete piju pola sata pre jela a ovo su za stitnu zlezdu pa me to interesuje? Pozdrav

Ostavite komentar