1. Pitanje broj: #102891

  Moja štitna žlezda je smanjila funkciju rada pa mi je dr. endokrinolog prepisao tablete Letrox 100, pijem nastine po jednu tabletu. Pa me interesuje posle uzimanja tablete za koje vreme mogu da jedem, svu hranu ili ima izuzetaka kao np. mlečne proizvode posle 2-3 sata molim vas pojasnite mi sve o uzimanju ovog leka letrox 1000.
  Pozdrav

  Odgovoreno: 23. 07. 2012.

Komentari na pitanje: #102891

  • Nikolic Vesna 30. 01. 2020.

   Skoro mesec dana pijem letrox 50 i imam blage vrtoglavice u toku dana...da li je to zbog leka ili je nesto drugo u pitanju...hvala

  • Poštovana dr Tanja, od 2008. bolijem od štitne žlezde. Pila sam eutirox 25 mg i rivotril 2 mg po jednu četvrtinu, a od maja meseca ove godine doktorka mi je ukuinula lek jer mi je tsh opao na 0, 014 i do danas sam bez terapije. Danas sam bila opet, uradili su mi analize, tsh je 0,5, ft4 je 15,3 a anti tpo 265,7. I dalje mi kažu da sam bez terapije, ali ja imam vrtoglavice, drhte mi ruke i osećam malaksalost. Imala sam i mučnine, bila na gastro i sve je ok. Danas mi je internista dao da pijem tiastan i propranol od 40 mg i uradjen mi je ultrazvuk žlezde sve je ok. Molim vas recite mi šta da radim. Unapred zahvalna.

  • Prof. dr Tatjana Novaković 24. 07. 2012.

   Letrox je sinteticki preparat levotiroksina koji se po strukturi ne razlikuje od humonog tiroksina. Koristi se kao nadoknada kada stitasta zlezda ne stvara ili ne dovoljna stvara hormone. Iskoristljivost pri peroralnom davanju je visoka, apsorbuje se i do 80% date doze, daje mogucnost lakog i efikasnog odrzavaanja stabilnog eumetabolizma uzimanjem samo jedne dnevne doze. Kada se uspostavi adekvatna doza, ona je uglavnom konstantna. Retke su situacije koje zahtevaju promenu doze npr. Izrazena dinamika promene telesne tezine, trudnoca uzimanje drugih lekova, naveli ste da ne koristite druge lekove. Hrana dovodi do smanjenja resorpcije za nekih 15% ako se lek uzima zajedno sa hranom ali ne utice na lek i komponente leka, te se ne ogranicava bilo koja vrsta hrane. Lek uzimajte na gladan stomak bar 30 minuta pre dorucka i najbolje stalno u isto vreme. Moguci su sporedni efekti leka i to treba da znate a to su / uznemirenost, palpitacije, glavobolje, ubrzana srcana radnja, poremecaj stolice, poremecaj sna.

  • Hvala na odgovor ja sam pitala samo za tablete letrox100 jer druge tablete ne koristim niste mi direkno odgovorili, znam da se tablete piju pola sata pre jela a ovo su za stitnu zlezdu pa me to interesuje? Pozdrav

Ostavite komentar