1. Pitanje broj: #102278

    Poštovana,
    treba mi vaš savet. Lečim se od g bazadljeve sedam meseci. Hormoni se čas smire čas polude, pijem Tiastat 20 jednom dnevno tsh 0,005 ft4 uvećan neznatno moj problem su očne jabučice. Kako to sprečiti, jer su mi jako otečene oči i bole me. Ima li pomoći, šta savetujete.
    Hvala

    Odgovoreno: 22. 07. 2012.
    • Poštovani,
      Graves – basedowljeva (gbb) bolest je uzročnik 60-80% ukupnog broja slučajeva hipertireoze. Prevalencija ove bolesti varira u raznim narodima, a zavisna je uglavnom od sadržine joda u ishrani (visok unos joda povezan je sa visokom prevalencijom gbb). Gbb se javlja u oko 2% žena i samo u 0.2% muškaraca. Tipičan početak je između 20. - 50. godine starosti, premda se sve češće nalazi i kod starijih osoba. Hipertiroidizam u gbb uzrokovan je tirostimulišućim imunoglobulinima (tsi) koja su usmerena na tsh-receptor.

      Manifestacije gravesove bolesti su posledica pojave antitela na površinske receptore tireocita. Simptomi i znaci bolesti su kombinacija opštih manifestacija hipertireoze i manifestacija specifičnih za gb. Oftalmopatija se u 75% slučajeva javlja u periodu od jedne godine pre ispoljavanja hipertireoze, međutim, kod nekih bolesnika oftalmopatija može da se javi i nekoliko godina pre ili posle postavljanja dijagnoze hipertiroidizma. Teži oblici oftalmopatije češći su u muškaraca, nezavisno od uzrasta. Razlozi za ovu pojavu nisu poznati.

      Promene u koncentracijama tiroidnih hormona za vreme i posle lečenja hipertireoidizma u gbb imaju neizvesnu ulogu u patogenezi gravesove oftalmopatije. Tzv. Eutiroidna oftalmopatija u mnogim slučajevima je gb-oftalmopatija koja se javila nekoliko godina pre početka hipertireoze. Težak stepen oftalmopatije nalazi se u manje od 5% osoba sa gbb. Antitiroidni lekovi ili hirurške intervencije na tiroidei nemaju efekta na klinički kurs oftalmopatije. Kod mnogih bolesnika sa gbb, oftalmopatija može biti slabo klinički izražena.

      Medjutim, ultrazvučnom dijagnostikom ili kompjuterizovanom tomografijom (ct) orbita, znaci oftalmopatije, nađu se kod praktično svakog bolesnika sa gbb. Zbog toga potrebno je da se redovno kontrolišete kod endokrinologa i da ispoštujete protokol lečenja koji traje od 12 do 18 meseci i da se javite oftalmologu koji će proceniti o kom stepenu oftalmopatije se radi. Na osnovu njegovog pregleda mogu se primetiti terapijski režimi za lečenje promena na očima. U blžim i umerenim oblicima oftalmopatije, akutno lečenje nije neophodno, a česta su spontana poboljšanja. Opšte mere obuhvataju normalizovanje nivoa tiroidnih hormona i prestanak pušenja. Koriste se veštačke suze (1% -tna metilceluloza), naočare za sunce radi sprečavanja oštećenja konjuktive, kornee i sklere. Periorbitalni edem se smanjuje pri spavanju na visokom uzglavlju.

      Pozdrav

Ostavite komentar