1. Pitanje broj: #101777

    Poštovani,
    ustanovljena mi je hiperthyreoidismus prim. Tsh 0,006 t4 225 t3 6,02. Obavila sam pregled kod endokrinologa i uz nalaz kaže da je žlezda uobičajenog položaja i oblika, lako homogene ehostrukture dimenzije režnjeva 21x21mm. Određena mi je terapija tbl. Thyrozol 20mg 2x1 dve nedelje, a potom 2x 1/2. Nakon mesec dana kontrolni nalaz hormona kaže da je došlo do značajnog poboljšanja (tsh manje od 0,005 t3 3,3 t4 177).

    Moj problem je što imam jake nervoze koje ne mogu da iskontrolišem i koje me sprečavaju da normalno funkcionišem u toku dana. Ja sam majka dvoje male dece i imam dosta obaveza koje nisam u stanju da odradim zbog svoje nervoze i napetosti. Stalno sam u paniici da će nesto da mi se desi. Da li je ovo stanje normalno i propratno uz ovu dijagnozu i zašto se ne smanjuje ako se hormoni polako dovode u red?
    Unapred vam hvala!

    Odgovoreno: 30. 06. 2012.
    • Poštovana,
      Hipertireozu prati nervoza i anksioznost koje se smanjuju sa poboljšaljem stanja, odnosno sa ulaskom u stanje eutireoze, obično se na početku lečenja uz tirospresivnu terapiju propisuju beta blokatori i sedativi. O tome odlučuje endokrinolog na osnovu pregleda. Vi ste na početku lečenja koje inače traje dugo otprilike do godinu dana, zavisi od forme bolesti. Javite se lekaru i naglasite kako se osećate.

      Pozdrav

Ostavite komentar