1. Pitanje broj: #100707

    Posle druge, blizanačke trudnoće (1986. godine) imam uvećanu štitnu žlezdu, difuzna bez nodusa i hormone koji variraju oko dozvoljene granice (hipotireoza). Bez terapije. Sada se osećam umorno, spavam dugo, ugojila sam se 10 kg, nokti mi se ljušte, nemam koncentraciju, brzo se umaram. Jednom rečju osećam se očajno. Nalaz u heksalabu pokazuje da je t4 u dozvoljenoj granici (95.8 dozv. 66-181) dok je tsh iznad, 8.61 (dozv. 0.27-4.64).
    Šta mi preporučujete?

    Odgovoreno: 23. 06. 2012.
    • Poštovana,
      Dijagnoza subkliničkog hipotiroidizma se postavlja na osnovu povišenih vrednosti tsh i normalnih vrednosti ft4. Iako nije neophodno, korisno je i određivanje antitela, posebno antitpo at zbog njihove visoke specifičnosti za hashimoto tiroiditis. Kod pacijenata kod kojih je tsh > 10 mu/l, kao i kod onih kod kojih je tsh < 10 mu/l, a odluku o uvođenju terapije je donosi endokrinolog, terapija se započinje uvođenjem levotiroksina.

      Endokrinolog odluku donosi na osnovu kliničkog pregleda, podataka o prisustvu postojanja: bipolarnih oboljenja i depresije, simptoma koji bi mogli biti posledica hipotiroidizma, strume, povišenih anti tpo at, pozitivne porodične anamneze, ukoliko postoji progredivni porast tsh ili su vrednosti tsh u 2 merenja > 8 mu/l. Dnevna doza je niža nego za klinički hipotiroidizam, i obično iznosi 50–75 mcg.

      Pozdrav

Ostavite komentar