1. Pitanje broj: #175970

    Poštovani, Na redovnom uz štitaste uočen je novi nodus. Piše ovako: U istmusu mešoviti (većim dekim cistični, delom tkivni) nodus dijametra 13x22x23 TIRADS 3/4 U levom lobusu kranijalno heteroehogen domibantno izoehogen sa retkim sitnim hiperehogenim odjecima bez ubedljivih klasicikacija dijametra 6x7x9 mm TIRADS 3/4

    Desni lobus APxLLxCC dijametra 14x13x36 mm, volumena 3,5 ml Levi lobus APxLLxCC dijametra 12x13x38, volumena ml.

    Dr mi je samo rekao da za 4 meseca ponovim sve hormone, ks, urin i uz sa elastografijom. Molim Vas, ako možete, da mi protumačite rezultat, i kažete šta je zapravo elastografija.

    Svi hormoni dobri, osim PTH 112 i anti-TG 157.20 Vitamin D je 19.2

    Dobila sam Selitop 100mg dnevno Detrical 4000 ij 2 dnevno Magnofit 1 dnevno (Dojilja sam)

    Hvala unapred

    Odgovoreno: 20. 12. 2020.
    • Postovana,

      Vaši laboratorijski nalazi ukazuju na autoimuni tiroiditis, ali ne navodi se prisustvo adenoma paraštitaste žlezde (PTH povećan)-što bi moglo, ali i ne mora da se vidi na UZ vrata. Nodus u istmusu bi trebalo da se bioptira, odn da uradi punkciona biopsija nodusa pod UZ kontrolom, da bi se kvantifikovao (na osnovu citološkog nalaza).

      Elastografija je korisna komplemetarna metoda, kojom će se odrediti tvrdoća čvora, ali je u ovom slučaju nepotrebna, jer je naveden TI RADS score dovoljna indikacija za punkciju, kakav god bio elastografski nalaz.  Ovaj drugi nodus u levom lobusu po datim karakteritikama ne bi trebalo bioptirati, jer je manji od 10mm, a TI RADS skor je maksimalno 4 (napominjem da ne postoji 3/4).

      Moj predlog je da ponovite ultrazvuk VRATA sa TI RADS klasifikacijom (kod kvalifikovanog radiologa),  može i za par meseci, da bi se utvrdio dalji tretman. (uz lab analize)

      Srdačan pozdrav

Ostavite komentar