1. Pitanje broj: #175019

    Pozdrav, bio sam kod tri endokrinologa i 5 radiologa. Non stop idem svuda i ispitujem ljude da li ovakav nalaz moze biti rak stitne i svi mi govore da nemam rak stitne. Upao sam u hipohondriju, bas!!!! Mozete li mi reci, cim sam poceo da na internetu citam sta moze biti poceo sam ds upadam u depresiju i da nemam apetit.

    Odgovoreno: 15. 12. 2020.
    • Poštovani,

       

      Vaš nalaz na ultrazvuku ukazuje najpre  na autoimuni proces štitaste žlezde, poznat kao Haschimoto thyroiditis. Ne vidim da li ste uraditi antitela štitaste žlezde, odn antiTPOAt, i antiTGAt, čije povišene vrednosti bi potvrdile sonografski pretpostavljenu dijagnozu. Dalje, potrebno je da uradite, iz krvi, i fT4 i TSH, što bi pokazalo da li postoji odstupanja u funkcionisanju štitaste žlezde. Dijagnoza raka bilo kog organa, pa i štitaste žlezde se ne postavlja ultrazvukom. Naravno, postavlja se sumnja, ali u ovom slučaju mislim da za to nema razloga. Izveštaju koji dostavljate nedostaje TI RADS klasifikacija, koja pokazuje da li postoje sumnjivi čvorići.

      Suština je da treba da ponovite UZ vrata kod edukovanog radiologa,  uz obavezan TI RADS zaključak, koji će odrediti dalji tretman i uraditi navedene nalaze iz krvi i u slučaju odstupanja konsultovati endokrinologa.

       

       

Ostavite komentar