1. Pitanje broj: #174495

    Poštovani, Na ultrazvuku štitne žlezde uočen hipoehogeni nodus do 8mm sa lučnim kalcifikatom, promena delom rubno vaskularizovana. Štitasta žlezda urednog položaja i veličina,jasno pravilnih kontura,istimus nije zadebljan, ne uočavaju se uvećani regionalni ln. Kalcitonin blago povišen, 7,62 (<6,4). Nakon sedam dana uradjen kalcijumski test. Vrednost kalcitonina : 0 min : 7,83 3 min: 13,22 5 min: 11,31 10 min : 10,31 Ca, Ca jonizovani, fosfor, Anti Tg, Anti TPO, PTH, FT4, TSH u granicama normale. Pacijent zenskog pola, 27 godina, bez ikakvih prethodnih problema sa štitnom žlezdom. Kolika je verovatnoća da je u pitanju medularni tumor?

    Odgovoreno: 08. 11. 2020.
    •  

      Poštovana,

       

      Niste naveli koja je kategorija Vašeg nodusa?! Ukoliko je TR5, odnosno zbirna kategorija ACR TI RADS 5, a obzirom da je nodus manji od 1cm, on je za praćenje! UZ kontrola za 6-9 meseci.

      Dijagnoza se ne postavlja ultrazvukom, mada se postavlja nivo suspektnosti, koji je u slučaju nodusa koji imate-visoko suspektan TR5, To ipak ne znači da se radi o karcinomu.

      Nivo kalcitonina takođe nije adekvatan kriterijum.

       

      Vidimo se na kontroli, kada ćemo proceniti indikaciju za punkciju, na osnovu morfologije nodusa i njegovog položaja.

      Veliki pozdrav

       

       

       

       

       

       

Ostavite komentar